Гост професор Гордана Вуњак Новаковић

prof-vunjak-1Једна је од водећих светских научница у области биомедицинског инжењерства и инжењерства ткива, професорка Гордана Вуњак Новаковић, редовни професор на Универзитету Колумбија у Њујорку и директор Лабораторије за матичне ћелије и инжењеринг ткива била је гост Машинског факултета у Београду. О успесима Гордане Вуњак-Новаковић сведоче бројна признања, али и чињеница да је прва Српкиња и прва жена која је постала члан Националне академије за инжењерство САД.

Угледну научницу примио је декан Машинског факултета, професор др Радивоје Митровић, а састанку су присуствовали и професорка Лидија Матија, шеф модула за биомедицинско инжењерство, доцент др Ђорђе Чантрак са катедре за хидрауличне машине и доцент др Ивана Гађански.

laboratorijaТоком састанка било је речи о пројектима и резултатима научних истраживања који се реализују на Факултету. Професорку Вуњак Новаковић су посебно интересовала истраживања усмерена на практичну примену. Састанак је завршен договором о успостављању сарадње на пројекту постдокторских студија и у домену научно-истраживачког рада посебно у области биомедицинског инжењеринга, али и у другим сегментима.

Помоћ и срадњу коју нам је професорка Вуњак Новаковић обећала је изузетно важна не само за за смер биомедицинског инжењерства, него и за друге области на Машинском факултету, изјавио је после састанка професор др Радивоје Митровић. Наша амбиција је, наставио је, да управо кроз сарадњу са нашим водећим стучњацима у свету и јачање међународне научне сарадње подигнемо квалитет наставе и научног-истраживања у Србији. Стога мислим да су разговори које смо водили и резултати око којих смо се сагласили веома значајни, пре свега због младих људи који су завршили студије, а који желе да се баве истраживањем у земљи, нагласио је професор Митровић.

prof-vunjak3Договорено је да професорка Вуњак Новаковић почетком децембра поново посети Машински факултет и одржи предавање о светским достигнућима у биомедицинском инжењерингу и принтнгу, али и о важности мултидисциплинарног приступа научним истраживањима. До тада, уз помоћ информационо-комуникационих технологија радиће се на профилисању даље сарадње на одређеним темама, посебно када је реч о пројекту постдокторских студија и подизању квалитета истраживачког рада чији је акценат на праткичној примени резултата и успостављању веза са привредом, здравством, али и другим сегментима друштва.

На крају посете професорка Гордана Вуњак Новаковић обишла је  лабораторије модула за биомедицински инжењеринг и катедре за хидрауличне машине, где се ближе упознала са образовним и научноистраживачким потенцијалима Машинског факултета у Београду.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.