Формула студент тим „Друмска стрела“ –  Спремни смо да померимо границе!

Тим младих инжењера 27. јуна представиће ново возило за такмичарску сезону 2016., са којим ће овог лета учествовати на Формула Студент такмичењима у Италији, Чешкој, Мађарској и Русији. Идеја и циљ поменутог такмичења је пројектовање и израда тркачког болида од стране студената технике широм света. “Друмска стрела” ће по први пут наступати и са концептом формуле на електрични погон.

Ново возило које су пројектовали и направили студенти са више факултета Универзитета у Београду, а које ће крајем јуна бити представљено на Машинском факултету, карактеришу бројне иновације и побољшања. Фокус је био на новим технологијама израде делова од композитних материјала. Неки од тих делова, на пример волан од угљеничних влакана, направљени су први пут у оквиру студентског пројекта у Србији. Такође, нови аеро-пакет  израђен је коришћењем поменуте технологије што је значајно унапредило аеродинамику возила, изјавио је координатор маркетинг тима “Друмске стреле” Ђорђе Јевтић, студент пете године Машинског факултета на Катедри за механизацију.

[su_youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=H4xGlPgD5NI“]

Када је реч о осталим побољшањима, наш саговорник с поносом истиче иновацију која се огледа у новом концепту управљања болидом – систему са ланчаним преносником. Тај концепт, додао је, представља иновативно управљање и то не само у поменутом такмичењу, већ и у свету тркачких аутомобила.

„Друмска стрела“ се, за само шест година од оснивања, издвојила као престижан студентски пројекат у Србији, за који се, поред осталих, у основи истиче Машински факултет. Он нам је омогућио да стекнемо одређена знања и вештине, као и да их применимо у пракси. У том контексту, додаје Ђорђе, Машински факултет у Београду представља право место за све младе, креативне људе спремне за изазове.

Факултет нуди низ пројеката, па су студенти ваздухопловства активни учесници такмичења „Еуроавиа“, на којем се такмиче у пројектовању и изради летелице на даљинско управљање. Поред њих, студенти са катедре за аутоматско управљање, комбинујући машинство и електронику, праве беспилотне летелице, катедра за производно машинство својим студентима нуди могућност за развојем индустријских робота, нових технологија израде и сл., а поменути су само неки од чак 22 модула колико их данас Машинац има.

Битно је истаћи да Машински факулет поред широког знања из области машинског инжењерства, сваком студенту пружа и могућност да пројектује и направи готов производ. Тако се и рађају нове идеје, које покрећу развој нових технологија, а самим тим и целог друштва, закључио је Ђорђе.

(Извор: Машински факулет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.