Потписан Меморандум о оснивању Конзорцијума за иновативни развој

SONY DSC

SONY DSC

На Завршној конференцији пројекта “Савска иницијатива за иновативни развој”, одржаној 15. јуна у Загребу, свечано је потписан Меморандум о оснивању Конзорцијума за иновативни развој, чији је циљ стварање предуслова за лакше повезивање и сарадњу представника научне заједнице, привреде и локалне самоуправе са подручја четири државе у сливу реке Саве – Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Оснивање тог тела, како је истакнуто, не само да ће олакшати повезивање и сарадњу научних институција и привредних субјеката, него ће подстакнути убрзани привредни развој тих земаља, јачањем властите и укупне конкурентности, кроз спровођење заједничких иновативних програма и пројеката.

Меморандум је резултат успешног спровођења пројекта “Савска иницијатива за иновативни развој”, који је финансиран кроз Програм Старт у оквиру Дунавске стратегије ЕУ, а у којем учествују – Машински факултет Универзитета у Београду, Центар за трансфер техноглије Факултета за стројарство и бродоградњу Унивезитета у Загребу, Факултет за стројништво Универзитета у Љубљани и Машински факултет Универзитета у Сарајеву.

SONY DSC

SONY DSC

Документ су потписали професор др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду, професор др. Звонимир Гузовић, декан Факултета машинства и бродоградње Универзитета у Загребу,  професор др. Миха Болтежар, продекан Факултета за стројништво из Љубљане, професор др. Изет Бијелоња, декан Машинског факултета Универзитета у Сарајеву, и професор др. Младен Шерцер, директор Центра за трансфер технологије д.о.о.  из Загреба. У име потписника Меморандума о сарадњи захвалио се проф. др. Радивоје Митровић, декан Машинског факултета из Београда.

Конференцију, која је окупила више од педесетак учесника из научне заједнице, привредног сектора и јавне управе, отворио је г. Марио Туралија, заменик министра у Министарству за подузетништво и обрт РХ, а успех у раду Конференције и даље успешно спровођење пројекта пожелео је и др. сц. Златан Фрохлицх, председник Хрватске господарске коморе, Коморе Загреб. Након уводног излагања проф. др. Младена Шерцера, водитељ пројекта мр.сц. Крунослав Пилко из Загребачке жупаније представио је сроведене активности и резултате пројекта “Савска иницијатива за иновативни развој”.

До сада су организоване четири радионице пројекта, по једна у свакој од четири држава савске регије, а на Завршној конференцији декани машинских факултета из Београда, Љубљане, Сарајева и Загреба потписали су Писмо намјере о оснивању Конзорција „Савска иницијатива за иновативни развој.“

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.