Машински факултет угостио студенте машинства из Скопља

Студенти и наставници Машинског факултета Универзитета “Св. Кирил и Методиј” из Скопља били су гости Машинског факултета у Београду, где су имали прилику да се ближе упознају са организацијом и структуром студија, као и научно-истраживачким радом на факултету. Посета младих академаца из Македоније резултат је дугогодишње сарадње два факултета и организује се више од деценију.

Госте из Скопља поздравила је и пожелела им добродошлицу проф. др Маја Тодоровић, продекан за међународну активност и докторске студије. Она је изразила задовољство што је и ове године настављена добра пракса студијских посета које су, како је навела, већ постале традиционалне.

„Велико нам је задовољство што смо у прилици да вам данас будемо домаћини и да вам покажемо чиме се бавимо и чиме располажемо. Зато смо у вашу част организовали обилазак неких од лабораторија Машинског факулета, којих има укупно 90. Неке лабораторије су само наставне, неке су истраживачке, а неке су акредитоване и учествују у пројектима који се реализују за потребе привреде“, навела је, између осталог, проф. Тодоровић и гостима још једном пожелела добродошлицу.

Студенти из Скопља најпре су обишли лабораторије Катедре за производно машинство, између осталог Завод за машине алатке, као и Лабораторију за кибернетику и мехатронске системе – CMSysLab.

Младе академце и њихове наставнике поздравио је шеф Катедре, проф. др Зоран Миљковић, који је госте упознао са научним и наставним дисциплинама које се изучавају на Машинском факулету у области производног машинства, а асистент Лазар Матијашевић је младим колегама представио активности катедре у области напредних производних технологија.

Гости су имали прилику да се ближе упознају и са радом лабораторија Катедре за термотехнику. Проф. Маја Тодоровић, руководилац Лабораторије за грејање и климатизацију и Лабораторије за рационално коришћење енергије, представила је студентима научно-истраживачке активности, као савремену опрему којом ове лабораторије располажу.  Активности и најзначајније резултате из области топлотних турбомашина представио је проф. др Милан Петровић, руководилац Лабораторије за топлотне турбомашине при Катедри за термоенергетику.

Академци из Скопља обишли су и лабораторијски простор Катедре за моторе, где их је проф. др Ненад Миљић упознао са истраживачким радом у области алтернативних погонских система и представио рад Лабораторије за испитивање мотора на гасовити водоник. Посета је завршена обиласком Лабораторије ЦИАХ која се, између осталог, бави испитивањем и хомологацијом моторних возила, а активности ове лабораторије представио је проф. др Иван Благојевић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.