Дан отворених врата Катедре за моторе: Мотори СУС и погонски системи – статус и перспективе у очекивању 2035.

Катедра за моторе, у години у којој се навршава 105 година од објављивања прве књиге и почетка држања наставе на српском језику из области Мотора и клипних машина, прославу јубилеја наставила је другим у низу интерактивних догађаја у којима представља домете развоја своје лабораторије, истраживачког рада и праваца развоја у домену алтернативних погонских система за будуће високе еколошке стандарде.

Три и по месеца након представљања нове лабораторије за испитивање мотора на гасовити водоник, Катедра за моторе је организовала Дан отворених врата искључиво за студенте Факултета, пре свега оне које мотор СУС и погон уопште интересују, оне који желе да чују више о томе чиме и на који начин се бавимо и какве су професионалне могућности инжењера који се определе за ову област.

Дан отворених врата је замишљен и организован као интерактивни догађај са идејом да се разговор о ономе што нас покреће, што сви волимо, о темама које све нас интересују поведе на један опуштен, неформалан и отворен начин са студентима. Догађају је присуствовао велики број студената различитих профила, година и студијских програма. Оно што је заједничко за све јесте свест о важности и драгоценој улози мотора СУС и погонских система уопште у цивилизацији данас и о узбудљивим инжењерским изазовима које ову технологију очекује сутра.

Најпре је отворена дискусија о статусу технологије и анализирана је законска регулатива која се односи на дозвољену емисију угљен-диоксида за различите категорије возила, односно пловила, као и различите регионе света. Осим тренутних и планираних регулатива, дискутовало се и о будућим технологијама које ће значајно допринети смањењу емисије угљен-диоксида. Посебна пажња посвећена је примени безугљеничних горива и CO2-неутралних горива (синтетичка и е-горива). Наглашено је да је нарочито важно узети у обзир и све аспекте трансформације енергије у процесу производње, складиштења и коначне употребе у анализи оптималних решења за дати погонски систем и коришћено гориво.

 

Студентима су предочени образовни потенцијали на Катедри кроз представљање предмета који се нуде на основним и мастер академским студијама као и на самом Модулу. Погонски системи засновани на моторима СУС, као изразито динамични објекти кроз које се преплићу све фундаменталне гране машинства, мехатронике и техника мерења, представљају одлично средство за образовање инжењера будућности. Препозната пракса укључивања студената у истраживачке пројекте Катедре током Мастер студија, у комбинацији са савременим лабораторијским капацитетима и опремом, пружа богато окружење за учење.

На крају догађаја, студенти су имали јединствену прилику да посете Лабораторију за моторе и виде, између осталих, пробни сто са специјалним истраживачким мотором који се користи за фундаментална истраживања радног процеса и различитих система сагоревања која се спроводе у сарадњи са истраживачким центром AVL GmbH из Граца. Овом приликом им је представљен и најновији део опреме који је намењен испитивању мотора на гасовити водоник. Лабораторија је пружила студентима увид у најсавременије технике и методологије истраживања, што је додатно подстакло њихову радозналост и ентузијазам.

Због великог интересовања студената, Катедра је додатно организовала посете Лабораторији за моторе, раздвајајући студенте у мање групе како би свако имао прилику да се упозна са истраживачким активностима у току једног типичног инжењерског радног дана. Тако су студенти имали прилику да се активно учествујући у испитивању мотора упознају са методологијом испитивања, основним мерним ланцима и типичним поступцима у току снимања параметара радног процеса.

Катедра за моторе користи прилику да свим студентима који су присуствовали овом догађају упути велику захвалност јер су својим присуством, активним учешћем кроз дискусију и бројним питањима, учинили велику част и дали подстицај за наставак развоја у овој области.

(Извор: Катедра за моторе)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.