Сарадња научно-истраживачких институција Србије и Кине у области нуклеарне енергије

У Министарству науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије у четвртак, 19. септембра одржан је састанак са члановима високе делегације China Institute of Nuclear Industry Strategy (CINIS). Састанку су присуствовали представници научно-истраживачких институција у Србији, које ће учествовати у будућем мирнодопском развоју и примени нуклеарне енергије у нашој земљи, међу којима је и Машински факултет Универзитета у Београду.

Кинеску дегацију је предводио Wang Zhenqing, генерални директор CINIS-a, а састанку су присуствовали и Su Yang, директор Канцеларије одбора CINIS-a задужен за међународну сарадњу, Wang Mo, директорка Канцеларије за истраживање нуклеарних технологија при CINIS-u, као и Xu Yige, уредница Одељења за популаризацију науке при China Atomic Energy Publishing House. Машински факултет у Београду су представљали проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачку делатности и проф. др Владимир Стевановић са Катедре за термоенергетику.

CINIS послује у оквиру Кинеске националне нуклеарне корпорације (China National Nuclear Corporation – CNNC) и задужен је за спровођење стратешких задатака владе, укључујући истраживања о технолошким иновацијама и планирању развоја нуклеарне индустрије, у сарадњи са Кинеском агенцијом за атомску енергију.

Представници CINIS су представили стратегију развоја НР Кине у овој области и досадашња достигнућа у безбедном и иновативном развоју нуклеарне енергије. Гости из Кине информисани су о активностима које Србија предузима, као и научно-истраживачким потенцијалима и истраживањима која се реализују  у области нуклеарне енергије у нашој земљи. Саговорници су се сагласили да постоје могућности за успостављање и даљи развој сарадње у области нуклеарне енегије и то првенствено кроз едукацију кадрова, размену стручњака и узајамне посете експерата.

Машински факултет годинама уназад образује студенте у многим областима машинског инжењерства. Катедра за термоенергетику читав низ деценија пружа могућност студентима да добију знање из области нуклеарне енергије, кроз предмет Нуклеарни реактор, као и кроз низ додатних предмета о термохидрауличким процесима који су значајни за рад нуклеарних електрана. Машински факултет је једна од 20 академских и научних институција које ће у наредном периоду учествовати у развоју мирнодопске примене нуклеарне енергије у нашој земљи, што је потврђено и недавно потписаним Меморандумом о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије између пет  министарстава Владе Србије и релевантних научно-истраживачких институција у земљи.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.