Машински факултет – Свечани дочек најбројније генерације бруцоша

Свечаним пријемом бруцоша и доделом индекса, за нову, до сада најбројнију, 76. генерацију студената Машинског факултета у Београду, започела је нова, академска етапа на животном и професионалном путу. За младе  академце то је била прилика да  упознају предметне наставнике и добију све битне информације о организацији наставе и задацима који их очекују током прве године студија.

Да би те задатке успешно испунили, Машински факултет је и ове године организовао петодневна уводна предавања из математике и физике.  Основна идеја је да се бруцоши, недељу дана пре почетка предавања, упознају са градивом неопходним за несметано праћење наставе која је базирана управо на тим научним дисциплинама.

Овогодишњи упис на Машински факултет облежило је велико интересовање младих за студије машинства. О томе најбоље говори податак о 698 новоуписаних студената на оба студијска програма на основним академским студијама – Машинском инжењерству и Информационим технологијама у машинству, што je највећи број бруцоша у последњих 30 година.

Младе колеге је поздравио и пожелео им добродошлицу декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је изразио задовољство што је у прилици да им се обрати у Амфитеатру испуњеном до последењег места.

„Ово је највећа генерација коју смо уписали од 90-тих година, што у актуелној демографској ситацији у земљи много говори и о самом факултету. Сигуран сам да сте изабрали прави факултет и да ћете после много деценија бити задовољни својим избором. Овде смо због вас, да бисмо вас научили оно што ми знамо и да бисте овај период који је пред вама запамтили као најлепши у животу. Можда вама то сада тако не изгледа, али верујте да ћете за коју годину, а нарочито за коју деценију, све ово доживљавати као најлепши период живота. Наравно, биће и успона и падова, што је све нормална ствар, али ту смо да се подржавамо и да заједно напредујемо“, истакао је декан Машинског факултета и студентима још једном пожелео успешан почетак студија.

Бруцоше је поздравила и новоизабрана продеканка за наставу, проф. др Живана Јаковљевић, која дужност преузима од 1. октобра.

„Ми смо ту због вас и ваш успех је у ствари и наш успех. У складу са тим трудимо се да обезбедимо што је могуће боље услове за ваше студирање. Имамо мале групе за предавања, знатно мање од прописаних максимума, компактан распоред предавања, а увели смо уводна предавања из математике и физике, као  и друге активности које спроводимо како бисмо вас што боље увели у наставни процес који почиње за седам дана“, рекла је, између осталог, проф. Јаковљевић. Како је навела, студентима је на располагању и велики број стипендија, a   тренутно актуелна је стипендиија породице Хранисављевић, намењена првенствено академцима из осетљивих социјалних група.

Студентима су се обратили проф. др Александар Пејчев са Катедре за математику  и проф. др Вера Павловић са Катедре за физику и електротехнику, који су студенте упознали са предметним наставницима, као и планом и програмом наставе из физике и математике.

Студент продекан Машинског факултета Алекса Остојић је млађе колеге информисао о активностима студентских организација на факултету.

„ Једна од активности је пројекат „Студент – ментор“.  Задатак студента ментора је да млађе колеге упуте у свет високог образовања на бази свог искуства и практичних примера и пруже им неопходну подршку како би што ефикасније испуњавали своје академске обавезе. Искористите њихово искуство и њихову жељу да вам помогну, а студент продекан и Студентски парламент вам такође стоје на располагању“, нагласио је студент продекан.

Како је навео, студентске организације Машинског факултета организују и пројекат „Групно спремање испита“, као и низ других ненаставних активности као што су трибине, радионице, стручне посете, Машинијада, Конгрес студената технике, Сајам запошљавања, пракси и стичендија, чији је циљ лични и професионални развој младих академаца.

Младе колеге поздравила је и председник Студентског парламента Катарина Телебак и честитала им успешно положен пријемни испит и упис на Машински факултет.

„Овим сте закорачили на један нови, узбудљив али веома изазован пут, а ми смо ту да вас подржимо на сваком кораку, било да вам треба савет, помоћ око организације студија или решавање студентских питања. Ту смо да заједно градимо боље искуство студирања“, истакла је, између осталог, Катарина Телебак.

Бруцоши су имали прику да сазнају нешто више и о раду студентских тимова „Беоавиа“ и „Друмска Стрела“ који раде на пројектима развоја и израде беспилотних летелица и електричних тркачих аутомобила, о чему су говорили члан тима „Беоавиа“ Нађа Белић и шеф тима „Друмска Стрела“ Бошко Бајић, иначе студенти мастер студија Машинског факултета. Како су навели, рад на овим пројектима је најбољи пример како се знање стечено током студија претаче у успех и млађе колеге позвали да им се придруже у том послу.

Пожелевши бруцошима срећан почетак школске године, шеф Службе за студентске послове Машинског факултета,  др Драгољуб Бекрић је рекао да та служба постоји због студената и да им је на располагању за све потребне информације, као и за све друго што им је неопходно да би успешно завршили студије.

Свечаном пријему нове генерације студената присуствовали су и досадашњи продекан за наставу, проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за међународну сарадњу и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић, председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић, као и наставници  Катедре за физику и електротехнику: проф. др  Зоран Трифковић, шеф Катедре, проф. др Александра Васић,  проф. др Јасмина Јовановић и асистент Александра Јеремић и наставници Катедре за математику: ван.проф. др Даворка Јандрлић и доц. др Рада Мутавџић Ђукић.

Први дан на факултету – Очекивања бруцоша

Пре свечаног пријема нове генерације студената у холу Машинског факултета организована је свечана додела индекса. Уз речи доброшлице, младе колеге дочекали су чланови Студентског парламента Машинског факултета и студенти ментори.

Са некима од студената разговарали смо о томе због чега су се  определили за Машински факултет и шта у наредне три године очекују од студија.

Ђорђе Стефановић долази из Јагодине где је завршио гимназију „Светозар Марковић“ у Јагодини, а за Машински факултет се одлучио јер га интересују првенствено информационе технохнологије, што је и смер који је уписао. „Иако је факултет тежак, уверен сам да ћу завршити студије на време и да ћу након дипломирана брзо наћи посао“, рекао је наш млади саговорник.

Анастасија Исаковић, доскорашња ученица Пете београдске гимназије сматра да диплома Машинског факултета даје сигурну будућност. Посебно је интересују термотехника и биомедицинско инжењрство, а од студија очекује потребно знање које ће јој омогућити даљи професионални развој.

Тамара Митровић је завршила смедеревску гимназију, а одлуку да упише машинство донела је пре него што је завршила средњу школу. „Надам се да ћу лепо да се уклопим у нов академски начин образовања и даћу бити успешна током студија“, истакла је Тамара.

Доскорашњи ученик Средње машинске школе „Техноарт“ из Београда Игић Василије се за студије машинства одлучио јер га је увек интересовало како машине функционишу. „Одлуку да упишем Машински факултет сам донео још у средњој школи када сам добио предмете „Механика“ и „Машински елементи“, а од студија очекујем да после дипломирања нађем добар посао у коме ћу уживати и где ћу радити оно што волим“, истакао је Василије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.