Машински факултет партнер у развоју мирнодопске примене нуклеарне енергије

Машински факултет Универзитета у Београду, једна је од 20 академских и научних институција које ће у наредном периоду учествовати у развоју мирондобске примене нуклеарне енергије у нашој земљи. То је потврђено Меморандумом о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије који су данас потписали представници пет министарстава Владе Србије и  релевантних научно-истраживачких институција у земљи.

Свечаном потписивању у Палати Србија присуствовао је и председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, а у име Машинског факултета документ је потписао декан, проф. др Владимир Поповић.

(фото: Влада РС)

Меморандум представља оквир за интензивирање међуинституционалне сарадње и размену знања у области развоја и примене нуклеарне енергије, развоја потребних кадрова, обезбеђења радијационе и нуклеарне сигурности, нуклеарне безбедности, управљања нуклеарним горивом и других области.

(фото: Влада РС)

Премијер Милош Вучевић је истакао да се овим исправља грешка учињена осамдесетих година прошлог века, када је држава забранила производњу нуклеарне енергије.“Нико нема дилему да ће питање електричне енергије бити доминантно и стратешко, као и да ће улагање у ову област бити питање суверенитета и самосталности једне државе“, рекао је Вучевић и замолио да се ово питање не политизује.

Како је рекао, могућност мирнодопске употребе нуклеарне енергије не треба политизовати, већ разматрати са стручних основа, због чега је и ангажована научна заједница. „Верујем да је ово велика шанса за развој Србије. Очекујем да радите транспарентно и отворено. Поносан сам што Србија има овакве људе и институције“, поручио је Вучевић присутнима.

Меморандум  су потписали Министарство рударства и енергетике, Министарство просвете, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство заштите животне средине, Министарство здравља и Електропривреда Србије, Електромрежа Србије, Институт за нуклеарне науке Винча, Српско нуклеарно друштво, Директорат за радиациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, као и факултети економских, медицинских и техничких наука, међу којима је и Машински факултет.

(Извор: Машински факултет/Aгенције)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.