Др Тамари Бајц прва награда за најбољи научни рад Универзитета у Београду

Др Тамара Бајц, ванредни професор на Катедри за темотехнику Машинског факултета у Београду добитник је годишње награде Задужбине „Веселин Лучић“, којом управља Универзитет у Београду.

Награда која носи име оснивача Задужбине и угледног инжењера Веселина Лучића додељује се за најбоље научно остварење наставника и сарадника Универзиета у Београду, а проф. Бајц је награђена је првом наградом за научни рад: “Potential of usage of the floating photovoltaic systems on natural and artificial lakes in the Republic of Serbia”, ауторки Тамаре Бајц и Данке Костадиновић, објављен у међународном часопису изузетних вредности Journal of Cleaner Production (Q1, IF:11,1, М21а, ранг 22/275), 2023. DOI: doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.138598.

Професорка Бајц је ове године, поред ове награде, освојила и прву награду за најбољи научни рад младих научних радника на Универзитету у Београду који додељује Задужбина Ђоке Влајковића, што представља изузетан успех имајући у виду квалитет пријављених научних радова, објављених у престижним међународним часописима и њихову многобројност у оквиру оба конкурса Универзитета у Београду.

Веселин Лучић био је један од највећих иноватора свога времена. Рођен је 1877. године у Опатовцу код Вуковара. Техничке науке је студирао у Бечу (1895–1902), као стипендиста Матице српске из Задужбине Павла Јовановића. Патентирао је систем олучњака, који је заштитио у Трговинском суду. Тај патент је прихватила већина европских земаља.Захваљујући свом успешном раду, стекао је велику имовину.

Један од његових највећих успеха била је прва награда на конкурсу за идејно решење Теразијског платоа, чијом је изградњом центар престонице добио европски изглед.

Тестаментом од 5. априла 1941. године, део имовине у Београду оставио је Универзитету, с циљем да се оснује Задужбина Веселина Лучића, „слична Нобеловој“, а део свог имања у Опатовцу оставио је Матици српској.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.