Пријемни полагали и будући машински инжењери

Другог дана пријемног испита на Машинском факултету у Београдутест из математике полагало је 973 потенцијалних бруцоша, од укупно 1023 пријављених кандидата који су конкурисали за упис на студијски програм Машинско инжењерство. На овом студијском програму предвиђено је 620 места (520 буџетских и 100 самофинансирајућих).

 

Дан раније, пријемни испит су полагали и кандидати који су се определили за студијски програм Информационе технологије у машинству, на којем је предвиђено 60 места (20 буџетских и 40 самофинансиајућих). У трци за индекс Машинског факултета на овом студијском програму учествовало је 78 будућих бруцоша, од укупно 96 пријављених кандидата.

Због великог броја кандидата, пријемни испит је организован у скоро свим просторним ресурсима факултета. Да све протекне у најбољем реду и у интересу будућих студената, бринули су наставници, асистенти и докторанти Машинског факултета.

  

Мада је пре испита међу кандидатима било позитивне треме, већина је сагласна да је свако ко се за пријемни припремао по Збрици задатака Машинског факултета, могао без проблема да реши задатке на тесту из математике.  У ишчекивању прелиминарних резултата разговарали смо са будућим студентима о њиховим очекивањима и разлозима који су их мотивисали да упишу студије машинства.

Дуња Зеленовић  доскорашњи ученик Чачанске гимназије каже да пријемни није био тежак и да је сваки задатак могао да се уради. „Очекујем да ћу уписати факултет као буџетски студент. Машински факултет ми се веома свиђа. Волим математику и физику због чега сам се одлучила за студије машинства, а сигурна сам да ћу са дипломом Машинског факултета имати и добру будућност“, истиче Дуња.

Шицар Матеја је завршио природно-математички смер Лазаревачке гимназије. Пре пријемног је имао позитивну трему али је на крају, како каже, све испало добро.  За Уроша Ђокића, такође матуранта Лазаревачке гимназије пријемни није био тежак. „Урадио сам све задатке. Можда имам три, четири грешке, али мислим да то неће правити проблем и да ћу „упасти“ на буџет“, каже наш млади саговорник. Машински факултет му је прва жеља, а за студије машинства се одлучио јер, како је навео, диплома овог факултета омогућава брзо запослење након студија.

Софија Ристић долази из Четрнаесте београдске гимназије и има слична очекивања као и њене колеге са којма смо разговарали. И њу је љубав према математици и физици усмерила на студије машинства. „Машински инжењери су веома тражено занимање, а диплома Машинског факултета је призната у целом свету и то је свако било додатни мотив да конкуришем за упис на студије машинског инжењерства“, наглашава Софија.

Да ли су испунили своја очекивања, наши млади саговорници и њихове колеге могли су да сазнају сат времена после завршетка пријемног испита, када су објављена решења задатака. Ипак, ко сигурно добија индекс Машинског факултета биће познато у суботу, 29. јуна,  када буде објављена коначна ранг листа.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.