Студенти Машинског факултета у посети компанији  „Полимарк“

И ове школске године компанија Полимарк, један од највећих произвођача прехрамбених производа у Србији и региону, угостила је студенте Машинског факултета Универзитета у Београду.

Ова посета је део редовног програма за младе академце који похађају изборни предмет „Основе турбомашина“ на трећој години основних академских студија, као и факултативна активност за студенте мастер академских студија Модула за хидроенергетику у оквиру  предмета „Хидроенергетска постројења и опрема“.

Студентима је добродошлицу пожелео господин Дарко Вучковић, дипл.инж.маш., технички директор у компанији и некадашњи студент Одсека за хидроенергетику Машинског факултета у Београду. Са развојем компаније, основане 1989. године, њеним производним асортиманом, као и заступљеношћу производа на домаћем и иностраном тржишту, студенте је упознала г-ђа Емилија Лукић, директорка за корпоративне послове.

После веома занимљиве презентације организован је обилазак различитих организационих јединица компаније. Поштујући прописане хигијенске мере, студенти су имали прилику да обиђу јединицу припреме за производњу, производни погон и помоћне системе, као и простор за паковање и складиштење производа.

Том приликом, г-дин Вучковић је младим академцима сликовито објаснио целокупни производни процес, од улазне сировине до финалног производа, а затим се осврнуо и на специфичне инжењерске изазове са којима се сусрећу запослени у фирми. Уз духовите опаске и живописне коментаре, младим колегама је приближио комплексност целог система и ригорозну контролу квалитета у производњи.  Као инжењер са дугогодишњим искуством са лакоћом је описао и принципе функционисања поједине процесне опреме, котларског постројења, постројења за припрему чисте и прераду отпадне воде, компресорских и вентилаторских станица, као и проблематику примене различитих типова пумпи за њутновске и нењутновске флуиде.

На крају посете, домаћини су студентима уручили пригодне поклоне и указујући на значај целоживотног учења, младим колегама пружили пуну подршку да посвећено наставе своје даље образовање.  Драгана Војводић, сарадница задужена за људске ресурсе том приликом је истакла да је компанија “Полимарк”  отворена за сарадњу са Машинским факултетом у домену образовања, кроз подршку наставном процесу, а посебно кроз стручну праксу која представља добру прилику за будуће младе стручњаке да се упознају са најновијим технологијама у прехрамбеној индустрији.

Захваљујући се на гостопримству и одлично вођеној стручној посети, проф. др Иван Божић, носилац предмета, истакао је да је посета испунила свој основни циљ и да су студенти у потпуности могли да сагледају реалност производног процеса, као и примену различитих хидрауличних турбомашина у постројењима прехрамбене индустрије.  Асистент Богдан Ристић, коорганизатор стручне посете, је додао да су посете компанијама попут Полимарка од изузетног значаја за студенте, јер им дају ширу слику о практичној примени знања која стичу на факултету.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.