Др Игор Бачкалов: Савремене тенденције истраживања речног бродарства

Последње окупљање Друштва бродограђевних инжењера и техничара (ДБИТ) пред летњу паузу протекло је у светлу савремених трендова истраживања и проблематике речног саобраћаја, уз дискусију, разноврсна питања, као и дружење алумниста Машинског факултета и њихових гостију.

Предавач је био др Игор Бачкалов, инжењер бродоградње, доскорашњи професор на Катедри за бродоградњу, а сада научник у бродарском институту ДСТ (Development Centre for Ship Technology and Transport Systems) из Дуизбурга.

Предавање под називом „Energy transition, automation, and resilience of inland and coastal shipping” обухватало је избор истраживачких пројеката у којима учествује ДСТ, а који се баве тренутно најважнијим темама у овој области бродоградње: енергетском транзицијом, аутоматизацијом и прилагодљивошћу речних и обалних бродова климатским променама, новим прописима, новим условима на тржишту, итд. ДСТ је институт специјализован за хидродинамику брода у плиткој води и бави се истраживањима везаним за речне и обалне бродове. Тренутно учествују на више европских и националних пројеката.

Ово је други догађај хибридног типа организован од стране ДБИТ-а, у којем је осим уживо, био омогућен и пренос за онлајн учеснике. Предавању је присуствовало 45 учесника, међу којима су гости били и професори са Саобраћајног факултета у Београду и са Факултета техничких наука из Новог Сада. Уз њих, око 20 учесника се прикључило путем интернета, међу којима су већином били бивши ђаци наше школе, као и професори из иностранства.

Др Бачкалов је представио истраживачке капацитете ДСТ-а, снимке експеримената у базенима за моделска испитивања, симулатор за обуку посаде бродова, центар за даљинско управљање бродовима, експериментални модел аутономног пловила, као и постројења и бродове које користе за демонстрацију различитих система насталих као резултат истраживања. Уз причу о развоју нових објеката, конкретно на примеру развоја брода за бункерисање трајеката амонијаком као погонским горивом, др Бачкалов је споменуо и важност како класичних бродограђевних курсева у високом образовању, тако и правовременог освежавања наставе, пратећи савремене трендове.

Након презентације, успедила је дискусија, из које се могло закључити да су обрађене теме од интереса за учеснике. Питања публике су, између осталог, била о енергетској транзицији и декарбонизацији, пoузданости аутоматизованих бродова и њиховој улози, будућем развоју бродоградње и бродарства и прилагођавању образовања овим променама.

(Извор: Катедра за бродоградњу / ДБИТ)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.