Сајам технике 2024: Велика награда „Корак у будућност“ мешовитом пројектном тиму Машинског факултета и ЛОЛА института 

Мешовити пројектни тим истраживача са Катедре за производно машинство Машинског факултета у Београду и ЛОЛА института награђен је Великом наградом „Корак у будућност“ Београдског сајма, за један од најуспешних експоната на 66. Међународном сајму технике и техничких достигнућа – CNC машину алатку „Вертикални обрадни центар ЛОЛА VMC4”. Награду је у име пројектног тима примио директор ЛОЛА института др Срећко Манасијевић.

(Велика награда „КОРАК У БУДУЋНОСТ“ за Вертикални обрадни центар LOLA VMC4)

Ова машина алатка је резултат успешне сарадње Машинског факултета и ЛОЛА института, која је  реализована кроз два циклуса пројеката. Најпре, кроз пројекат ДОКАЗ КОНЦЕПТА под насловом  „Мултифункционална стона машина за брзу израду прототипова – МултиПроДеск“, који је од октобра 2020. до априла 2022. године финансирао Фонд за науку Републике Србије, а затим је настављен кроз програм ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА Фонда за иновациону делатност Републике Србије, од 2022.  до 2023. године.

Носилац и координатор пројеката је ЛОЛА институт, а мешовити пројектни тим чинили су  истраживачи Машинског факлтета проф. др Саша Живановић, проф др Никола Славковић и Никола Воркапић, као и истраживачи ЛОЛА института, др Јелена Видаковић и др Зоран Димић, који је и руководилац пројекта.

(Мешовити пројектни тим Машинског факултета и Лола Института)

„Главни резултат првог пројекта је стона мултифункционална машина за брзу израду прототиповва која интегрише три технологије – обраду глодањем, ласерским гравирањем и додавањем материјала. Машина је троосна са две транслаторне осе и једном хоризонталном обртном осом и за њу је према захтеву пројекта патентирано њено решење“, каже проф. др Саша Живановић.

Додаје да је још током овог пројекта започета изградња индустријске варијанте машине за обраду глодањем, односно једне вертикалне троосне глодалице Мultiprodesk-Мill, која је 2022. године на 64. Сајму технике технике и техничких достигнућа награђења Посебним признањем „Корак у будућност за експонате који доприносе развоју технике. „Ово признање било је подстрек за наш даљи рад и доказ да смо на добром путу“, истиче наш саговорник.

(Сајам технике 2022: Посебно признање „Корак у будућност“)

Чланови пројектног тима су наставили рад кроз пројекат трансфер технологија. Основни задатак и циљ је био да се машина подигне на виши ниво, односно до нивоа индустријског прототипа спремног за тржиште.

 

(Проспект машине)

„У том смислу, машина LOLA VMC4 je и конфигурисана као савремени вертикални обрадни центар са основном конфигурациjом од три нумерички управљане транслаторне осе и четвртом додатном хоризонталном обртном осом, а отворена је за евентуалну надоградњу до пет оса. Машина има аутоматску измену алата, главно вретено са максималних 24000 о/мин и ваздушним хлађењем, и комплетно је затворена у кабину.  Ходови транслаторних оса су по Х 800, по Y 400 и по Z 200 mm“, објашњава проф. Живановић.

(Магацин алата за аутоматску измену)

Даљи развој машине, како је навео, био је  планиран кроз пројекат Призма који, иако одлично оцењен, није добио финансирање. „Средства од претходна два поменута пројекта нису била довољна да се машина подигне на жељени индустријски ниво и ту је велики допринос дао носилац пројекта ЛОЛА институт додатним улагањима у комплетирању заједничког производа нове машине алатке“, наглашава наш саговорник.

Вертикални обрадни центар LOLA VMC4 је комплетно домаћи производ. Направљена је на Машинском факултету, од заваривања носеће структуре, монтаже, уградње компонената, што је и био основни задатак тима са Катедре за производно машинство.

(Пројектни тим са Машинског факултета и екипа након завршетка монтаже машине)

У изградњи машине су активно учествовали Никола Воркапић,  проф. Никола Славковић, проф. Саша Живановић, а значајну помоћ колегама пружили су и Богдан Момчиловић и Лазар Матијашевић. На пројекту су били агажовани и произвођачи за поједине обраде, капиталних позиција, за које није било могућности на факултету.

Истраживачки тим ЛОЛА института је развио је систем управљања на бази софтвера отворене архитектуре LinuxCNC који представља real-time платформу за управљање машинама алаткама и роботима, чији се код може слободно користити, модификовати и дистрибуирати и који омогућава програмирање машина алатки помоћу програма у G-коду према  стандарду ISO 6983.

„На овај начин је кроз два циклуса пројеката реализован један развој комплетне CNC машине алатке и показано да знања за градњу оваквих машина још увек има и да их треба сачувати, што се најбоље и показало на примеру успешне сарадње ЛОЛА института и Катедре за производно машинство Машинског факултета у Београду“, закључује проф. Живановић.

Награђена машина је привукла велику пажњу посетилаца сајма, а посебно министарке науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, др Јелене Беговић, чији је портрет у виду плакете обрађен на машини.

(Министарка Беговић и портрет у виду плакете обрађен на машини)

Машина се, иначе, налази на Машинском факултету у Заводу за машине алатке и већ се активно користи у настави на групи предмета Машине алатке, где студенти имају прилику да програмирају и раде са њом.  Поред лабораторијских вежби, завршних радова, машина је ресурс и за израду мастер радова, а такође је и ресурс за верификацију рада на докторским студијама.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.