Сарадња са Универзитетом „Ломоносов“ у области механике

Уговором о научно-техничкој сарадњи, којим је у јулу прошле године озваничена сарадња Машинског факултета у Београду и Института за механику Московског државног универзитета „Ломоносов“, отворен је простор за интензивирање сарадње у областима механике и машинског инжењерства, кроз активну размену знања и искуства међу истраживачима две научне институтције.

Већ у децембру 2023. године, проф. др Александар Обрадовић, научни саветник, добио је позив колега из Москве да на семинару „Механические задачи с особенностями“, у организацији Института за механику, одржи предавање по позиву под насловом “К задаче о качении тяжелого однородного шара без проскальзывания по неподвижной поверхности вращения“.  У оквиру предавања изложени су и резултати рада за који је аутор добио награду Академик Владан Ђорђевић“.

Почетком ове године стигли су нови позиви за учешће на семинарима у области механике, али овог пута на Факултету за механику и математику Московског државног универзитета „Ломоносов“.

На семинару „Ишљински“, који је у организацији Катедре за примењену механику и управљање одржан 20. марта 2024. године, проф. Обрадовић је одржао предавање „О брахистохронных движениях твердых тел с различными ограничениями реакции связи“ .

На семинару „Румјанцев“ Катедре за теоријску механику и мехатронику који је одржан 22. маја, тема предавања је била „Применение принципа Понтрягина в задачах минимизации массы балки, испытывающей связанные изгибные, крутильные и продольные колебания“.

Ова три предавања представљају три различите области механике којима се аутор бави, а приказане су и историјске везе Катедре за механику Машинског факултета и школe механике Суслова – Вороњеца – Билимовића.

Презентације ових онлајн предавања налазе се у репозиторијуму Машинског факултетa „Machinery“.

 

(Извор: Машински факултет/фото: https://lomonosov.university/ru)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.