Гост Машинског факултета: проф. др Зулфикар Кан са  Универзитета Борнмут

Проф. др Зулфикар Кан са Факултета за науку и технологију Универзитета Борнмут у Великој Британији, борави у вишедневној посети Машинском факултету у Београду у оквиру које се прво састао са руководством Машинског факултета, а затим одржао предавање по позиву на тему „Преглед истраживања: Нумеричко моделирање и симулације за праћење и предвиђање стања система“.

Предавање је одржано у понедељак 27. маја у Свечаној сали факултета у присуству наставника и сарадника, као и заинтересованих студената Машинског факултета, а добродошлицу проф. Кану пожелео је проф. др Александар Маринковић, шеф Катедре за опште машинске конструкције, који је и организатор предавања.

Проф. Кан је у уводном делу предавања представио Универзитет Борнумт и Факултет за науку и технологију, уз информације о настави и истраживањима која су актуелна на том универзитету, као и бројним компанијама које подржавају и учествију у истраживачким пројектима.

После уводног дела, гост из Енглеске је дао преглед истраживања у области праћења стања система уз технике које се користе у дијагностици, где је усвојен механички приступ оптимизације дебљине превлаке одговарајућег машинског елемента и његових параметара. Током истраживања испитивано је неколико начина оштећења нано-превлака који укључују и стварање напрслине, чији развој током деловања оптерећења, може допринети разумевању механизма губитка радне способности машинских елемената у току експлоатације.

У наставку предавања, проф. Кан је дао преглед опреме и резултата експерименталних истраживања, које је оценио изузетно значајним,  јер представљају основу за развој нумеричких модела у праћењу стања и нових метода за предвиђање очекиваног времена квара машинског система.

Ово веома интересантно предавање за студенте је било прилика да надограде своја досадашња знања у области машинства, али и да се детаљније упознају са организацијом студија на универзитетима у Великој Британији, као и ужим научним областима које се изучавају на Универзитету у Бормуту и Факултету за науку и технологију на којем проф. Кан предаје.

У занимљивој дискусији која се повела после предавања учествовали су чланови Катедре за Опште машинске конструкције асистент Иван Симоновић и доцент Александар Димић, као и студенти друге године Машинског факултета, Петар Јевтић, Ђорђе Зарић и  Алекса Деспотовић, који су постављали веома занимљива питања.

Биографија и контакт проф. Кана 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.