Европско REHVA такмичење: Данијела Срећковић заузела високо 4. место

Студенткиња Машинског факултета у Београду Данијела Срећковић заузела је високо 4. место на европском REHVA студентском такмичењу, које је одржано 16. маја у Истанбулу, под покровитељством Европске асоцијације организација грејања, хлађења и климатизације (REHVA).

Европска асоцијација REHVA, основана пре 61 годину, окупља националне асоцијације и друштва из области грејања, хлађења и климатизације. Традиционално, током пролећног заседања Скупштине и Комитета REHVA, одржава се студентско такмичење, на које европске земље, чланице REHVA-а, шаљу победнике са националних такмичења.

У Србији се национално студентско такмичење одржава у оквиру конгреса КГХ, у децембру месецу сваке године. На овом такмичењу Данијела је освојила прво место за рад „Geothermal heat pump vertical ground heat exchanger sizing methods“, под менторством проф. др Милоша Бањца.

На такмичењу у Истанбулу радове је изложило 15 учесника из 13 европских земаља: Велике Британије, Француске, Швајцарске, Турске, Финске, Италије, Мађарске, Холандије, Шпаније, Србије, Румуније, Словачке и Португалије.

Победник овогодишњег такмичења је Жоао Мота, са Универзитета Коимбра из Португалије, који ће представљати Европу на  Светском студентском такмичењу у организацији ASHRAE. Друго место је освојио Марко Бицари са Универзитета у Пизи из Италије, док је треће место, према одлуци жирија, припало студенткињама Нино Гутије и Роксан Виала са Универзитета у Лиону у Француској. Награда за најбољи постер припала је Ангелики Вацлавовој са Универзитета у Братислави из Словачке.

Чланови жирија студентског такмичења REHVA 2024.

Радове је оцењивао осмочлани жири у чијем саставу је била и проф. др Маја Тодоровић са Катедре за термотехнику Машинског факултета у Београду. Жиријем је председавао Ливио Мацарела из Италије, а остали чланови жирија били су Франс Алард из Француске, Јанганг Шинг из Велике Британије, Мурат Чакан из Турске, Уве Шулц из Швајцарске и Франк Ховорка из Француске.

Приликом оцењивања радова, чланови жирија су узимали у обзир следеће критеријуме: релеватност теме и техничку изводљивост резултата, структуру рада и јасно представљен циљ истраживања, адекватност коришћених метода истраживања, валидност добијених резултата истраживања, иновативни карактер рада, прецизност корипћења техничких појмова у излагању рада, квалитет презентације рада и постера, као и способност кандидата да одговора на постављена питања чланова жирија.

Учесници студентског такмичења REHVA 2024. са председником REHVA, спонзором такмичења и председником жирија

Резултати такмичења званично су објављени оквиру заседања Комитета за младе, када је проглашен победник и уручене награде студентима који су овојили прва три места, а свим учесницима такмичења додељени су сертификати о учешћу.

Током боравка у Истанбулу студенти су имали прилику да обиђу град и упознају његову богату историју и слободно време искористе за дружење и размену утисака.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.