Састанак уредника научних часописа: Сарадња у публиковању радова јача науку у региону

У условима убрзаног научно-технолошког развоја у свету, сарадња у области публиковања научних радова постаје императив за земље у региону западног Балкана. Само на тај начин можемо обезбедити већу видљивост научних резултата, а самим тим и боље позиционирање у Европском истраживачком простору, истакнуто је, између осталог, на састанку главних и одговорних уредника 17 научних часописа из Србије и региона, који је у петак, 24. маја, одржан на Машинском факултету у Београду.

Реч је о састанку уредништва часописа у области техничких наука који се налазе на СЦИ листи, а циљ овог окупљања, поред размене знања и идеја, јесте повезивање научно-истраживачких институција у региону, као и подстицање објављивања заједничких радова.

Учеснике је поздравио и пожелео им добродошлицу декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић који изразио задовољство што се скуп таквог профила одржава баш на Машинском факултету у Београду.

„Сви знамо да је објављивање радова једна од кључних референци, не само за добијање пројеката, него и за све друге аспекте научне делатности којима се наше институције и истраживачи баве. У том смислу, часопис FME Transactions, који проф. др Бошко Рашуо успешно води дуги низ година, као и сарадња у области публиковања радова су веома важни за Машински факулет“, истакао је, проф. Поповић.

Напомињући да академско издаваштво пролази кроз велике промене, где се свакодневно појављују нови изазови и нова правила игре, као што су „отворен приступ“, декан Машинског факултета је изразио уверење да је сарадња и узајамна подршка кључна за даљи напредак науке и  истраживања у свакој од земаља у региону.

„Када је реч о науци и развоју, Машински факултет је много тога урадио у петходном периоду, а један од резултата је репозиторијум научних радова под називом „Machinery“, који планирамо да даље развијамо.  То је такође један од разлога због чега нам је сарадња у области публикације научних радова важна и што се састанак главних и одоговорних уредника из региона одржава баш на нашем факултету“, поручио је проф. Поповић и учесницима скупа пожелео успешан рад.

Домаћин скупа, проф. др Бошко Рашуо, главни и одговорни уредник „FME Transactions“, научног часописа Машинског факултета, захвалио је декану и члановима деканског колегијума на подршци у организацији скупа, а затим је пожелео добродошлицу колегама који су на састанак допутовали из Словеније, Хрватске и Немачке, као и колегама из Београда и других градова Србије.

„Ово добра прилика да разменимо искуства у области селектовања и публиковања радова, посебно у новим условима када се у ту сврху користе вештачка интелигенција и мноштво других програма, рекао је, између осталог, проф. Рашуо.

Састанку у реновираној и модерној опремљеној читаници Машинског факултета присуствовали су главни и одговорни уредници часописа:  „Технички Вјесник“ Машинског факултета из Славонског Брода, „International Journal of Simulation Modelling“, Машинског факултета у Марибору, „Tehnički glasnik“ – Копривница – Свеучилиште Сјевер- Свеучилишни центар Вараждин, „International Journal for Quality Research“ Универзитета у Крагујевцу, „Nuclear Technology & Radiation Protection Journal“ Института за нуклеарне науке Винча и „Tribology in Industry“ Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

Поред наведних,  у раду скупу учетвовали су и уредници часописа „Transactions of Famena“ Факултета за стројарство и бродоградњу Универзитета у Загребу, „Thermal Science“ Института нуклеарних наука Винча, „Hemijska Industrija“ Технолошко-металуришког факултета у Београду, „International journal of industrial engineering and management“ Факултета техничких наука у Новом Саду, „Strojniški vestnik“ Машинског факултета у Љубљани, „International Journal of Electrical and Computer Engineering Systems“  Факултета електротехнике, рачунарства и информацијских технологија у Осијеку, „Engineering review“ Техничког факултет у Ријеци, „Facta Universitatis, Series: Mechanical Engineering“ Машинског факултета у Нишу, који води проф. Драган Маринковић са Техничког факултета у Берлину, „Theoretical and Applied Mechanics“ Српског друштва за механику и Математичког института САНУ и „Advances in Production Engineering & Management“ Машинског факултета у Марибору.

Свечаном отварању састанка присуствовали су и чланови Деканског колегијума Машинског факултета: продекан за наставу, проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за међународну сарадњу  и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић, продекан за акредитацију и организацију, проф. др Живана Јаковљевић и продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.