COST пројекат DIVERSICROP – За одрживу и здравију исхрану

Машински факулет у Београду домаћин је међународне радионице „Data mapping and visualisation: from scattered datasets to a StoryMap“, која се одржава у оквиру европског COST пројекта “Harnessing the potential of underutilized crops to promote sustainable food production – DIVERSICROP“, чији је циљ да допринесе разноврснијој и еколошки одрживој пољопривреди у Европи, као одговор на климатске промене.

COST је европски програм за сарадњу у домену научих и технолошких истраживања, а пројекат DIVERSICROP је усмерен на промоцију диверсификације усева који се узгајају у Европи, са акцентом на недовољнo искоришћенe пољопривредне културe као што су:  раж, грашак и леблебија.  Идентификовањем и дељењем усклађеног скупа података међу земљама, DIVERSICROP ће консолидовати знање у вези са њиховим социоекономским, друштвено-политичким и географским изазовима и могућностима. У том смислу, научни резултати пројекта ће у великој мери допринети разноликости биодиверзитета, као и јачању пољопривредних стратегија у оквиру Европског зеленог договора у складу са циљевима одрживог развоја УН.

Пројекат DIVERSICROP окупља водеће европске стручњаке из области пољопривредног машинства, археоботанике, науке о усевима, генетичком диверзитету и људској исхрани из 48 земаља, међу којима су и истраживачи Машинског факултета и Иновациoног центра Машинског факултета у Београду. Пројекат је почео у октобру 2023. године и трајаће до октобра 2027. године, а радионица  „Data mapping and visualisation: from scattered datasets to a StoryMap“ је први тренинг у оквиру овог пројекта и посвећена је методама за обраду и визуелизацију података.

Скуп је свечано отворен у уторак, 14. маја, а учеснике је поздравио и пожелео им добродошлицу др Војислав Симоновић, ванредни професор на Катедри за пољопривредно машинство и члан Управног одбора COST DIVERSICROP-a из Србије, уједно и организатор догађаја.

„Изузетно нам је задовољство што смо у прилици да угостимо 20 страних студената и истраживача из 16 земаља Европе, Алжира и Израела и представимо им ресурсе Машинског факултета, као и културно-историјско наслеђе Београда и Србије“, истакао је проф. Симоновић.

Радионица траје до 16. маја, а учесници ће имати прилику да, заједно са предавачима проф. др Meriel McClatchie’s са Универзитета у Даблину из Ирске и проф. др  David Gil са Универзитета Alicante из Шпаније, размене знања и искуства у области обраде података и визуелизације. Неке од тема о којима ће се дискутовати су: Dataset introduction and exploration, Python and Power BI examples with datasets, Machine learning and data mapping и друге теме из ове области.

Др Милош Милошевић, научни саветник  и коорганизатор скупа оценио је да су Машински факултет и Иновациони центар Машинског факултета у Београду, као учесници у пројекту DIVERSICROP и организатори радионице, још једном потврдили посвећеност међународној сарадњи и академској изврности.

„Очекујемо да ће овај тренинг бити инспиративно искуство за све учеснике и да ће им пружити прилику да унапреде своје вештине и повежу се са колегама из целог света“, истакао је др  Милошевић.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.