Професори Милош Недељковић и Стојан Раденовић добитници награде Капетан Миша Анастасијевић

Проф. др Милош Недељковић, редовни професор Машинског факулета у Београду у пензији и председник Академије инжењерских наука Србије (АИНС), један је од добитника годишње награде ”Капетан Миша Анастасијевић”, која се додељује истакнутим појединцима и организацијама који су својим радом обележили протеклу годину. Награду је добио и наш математичар проф. др Стојан Раденовић, такође редовни професор Машинског факулета Универзитета у Београду у пензији и један од најцитиранијих научника Универзитета у Београду.

Ово престижно признање додељује се у оквиру пројекта “Пут ка врху” компаније “Медија инвент”, насталог са основним задатком промоције, афирмације, вредновања привредног и друштвеног стваралаштва и изградње лепше слике Србије. Пројекат и доделу признања подржали су универзитети у Београду и Новом Саду, Привредна комора Србије, Унија послодаваца Србије и Радио-телевизија Војводине.

Свечана додела награде која носи име великог српског задужбинара и добротвора, одржана је у четвртак 21. марта у Ректорату Универзитета у Београду, а проф. Недељковићу награду су уручили проф. др Радован Пејановић, председник Жирија пројекта „Пут на врху“ и проф. др Бранко Ковачевић, члан жирија и представник Универзитета у Београду.

Професор Недељковић је цео свој стваралачки век провео на Машинском факултету Универзитета у Београду, где је прошао изборе у сва звања – од асистента приправника до редовног професора.  Обављао је дужности продекана и декана на Машинском факултету (три мандата). Обављао је и дужност државног секретара у Министарству за науку и технолошки развој. Носилац је бројних признања, међу којима су Октобарска награда Града Београда, Награда Привредне коморе Београда, Грамате патријарха Павла, Ордена Светог Саве другог степена и две специјалне плакете Машинског факултета. За допринос развоју инжењерских наука у Србији и међународну научну сарадњу, проф. Недељковић је сада носилац и награде „Капетан Миша Анастасијевић“.

 

„Награде сујетно пријају и у каснијим годинама живота, мада тада више и немају подстицајни значај, колико представљају осврт на неко животно дело. За ову награду се не конкурише, па сам захвалан Жирију да је у јавности препознао моја ангажовања и резултате, и уврстио ме у разнолики списак добитника, и тиме, и уз нека значајна имена којима је ова традиционална награда додељивана већ скоро четврт века уназад. Посебно су ме обрадовали ненаданом и лепом уводном речју о традицији шаха у мојој породици за коју сам посебно захвалан Владу Маркановићу, директору Медиа Инвента“ , изјавио је проф. Недељковић за наш сајт после доделе награде.

Професору Стојану Раденовићу награду су уручили Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић и проф. др Бранко Ковачевић. Професор Раденовић је на Машинском факултету радио у периоду од 2000. године, па све до одласка у пензију 2013. године. Са 65 домаћих и више од 150 страних коаутора објавио је око 400 радова у међународним часописима, од чега је више од 200 часописа са SCI листе. Шира јавност је за име професора Раденовића чула 2015. године када је сврстан међу 100 најутицајнијих научних умова у области математике коју објављује „Tomson Rojters“. Професор Раденовић је један од најзаслужних домаћих научника за скок Београдског универзитета међу првих 300 универзитета у свету на престижној  Шангајској листи 2016. године.

У име Факултета додели награда присуствовао је проф. др Ђорђе Чантрак, Шеф Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе.

Поред професора Недељковића и Раденовића, међу овогодишњим лауретима су и Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије Александра Вучића, Александар Антић, директор Коридора Србије, проф. др Милица Ђурић Јовичић, из Фонда за науку Србије, проф. др Добрила Јакић Димић из Инстита за ветеринарство Србије.

Награда је уручена и др сци. мед. Горану Цветановићу градоначелнику Лесковца, проф. др Светлани Вујовић из Клинике за ендокринологију, дијабетес, и болести метаболизма, Љубици Вранеш, првакињи опере Народног позоришта, редитељима Егону Савину и Ђорђу Кадијевићу, др Моши Тодоровићу, колекционару, уметнику и добротвору, Славку Вујовићу ИЕЕГ Стара Пазова, Александри Нинковић Ташић публицисти и амбасадору УНЕСКА, проф. др Горану Пузићу, Мирославу Петричевићу, СМБ Бетоњерка Суботица, Николи Јурас Мисал Кљајићево и Драгану Вујичићу, новинару Вечерњих новости.

Додела признања увеличана је пригодним музичким програмом оперског дуета Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, а пре самог уручења бројне званице поздравили су Милош Ненезић председник Уније послодаваца Србије, проф. др Бранко Ковачевић, ранији ректор и претходни председник Академије инжењерских наука Србије, једна од добитница награде Александра Нинковић Ташић и проф. др Радован Пејановић, председник жирија пројекта Пут ка врху. Честитали су славодобитницима и пожелели много успеха у даљем раду.

У име добитника захвалила се проф. др Светлана Вујовић, која је између осталог поручила: “Клањамо се сенама Мише и Тесле. Сви смо на истим путевима и повезани истом енергијом. Ми морамо знати ко су наши преци, да бисмо ишли напред. Ови људи граде лепоту Србије. Захваљујем се свима што им је божја мисао дала, а служи на добробит народа. Захваљујем се свима који мисле позитивно, који воле лепу Србију“.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.