Пројекат DivSci – Пионирски приступ у Србији за коришћење отпадних вода у енергетске сврхе 

Машински факултет у Београду je један од  учесника у пројекту под називим Citizen Co-Creation: Shaping a Sustainable Future of Wastewater Treatment in Serbia by Pioneering Energy-Neutral & Zero-Waste Aproach – DivSCi, који ће у наредне две године финансирати Центар за промоцију науке Републике Србије. То је еколошки пројекат усмерен ка одрживом развоју, који се између осталог бави и третманом и коришћењем отпадних вода у енергетске сврхе. Један је од укупно шест пројеката који су изабрани међу 127 пројектних пријава пристиглих у оквиру првог националног Позива за финансирање пројеката у области грађанских научних истраживања и заштите животне средине.

Поред Машинског факултета, у пројекту учествују и Грађевински факултет Универзитета у Београду (носилац пројекта), компанија 4 Waters d.o.o. из Београда, Основна школа “Јован Миодраговић” из Београда, као и Удружење грађана “Одрживе Дивчибаре”,  Медицинска школа “Др Миша Пантић и Јавно комунално предузеће “Водовод” из Ваљева. Пројектом руководи др Бранислава Лекић, ванредни професор са Катедрe за хидротехнику и водно еколошко инжењерство на Грађевинском факултету, а тим Машинског факултета представљају проф. др Иван Божић, ван. проф. др Урош Милованчевић и асистент Богдан Ристић.

Чланови пројектног тима

У основи пројекта је истраживање најбољих доступних техника за пречишћавање комуналних отпадних вода у складу с новим смерницама ЕУ за управљање отпадним водама које подразумевају нову парадигму енергетске неутралности и ресурсне ефикасности. Циљ пројекта је укључивање грађана кроз копартиципативни процес, са академским институцијама и кључним привредним и друштвеним актерима, у заједничко научно истраживање примене тих нових европским смерница,  на примеру Туристичког центра Дивчибаре.

 

Принципи грађанских научних истраживања имплементирани су кроз укључивање грађана у све фазе пројекта, односно, кокреацију локалног становништва и еколошких активиста са територије Ваљева и Дивчибара. У том процесу, грађани истраживачи и активисти неколико грађанских удружења ће, поред прикупљања потребних података с терена,  учествовати и у обликовању конкретних истраживачких задатка. Истовремено, развијаће и своје капацитете како би ефикасно утицали на побољшање комуналних услуга и регулативне у области заштите вода и животне средине.

„Приоритетна активност у оквиру пројекта је укључивање шире јавности у научно истраживање. За реализацију пројекта предвиђено је ангажовање заинтересованих удружења грађана и појединаца који ће учествовати у прикупљању података на терену и сарађивати са истраживачима и другим члановима пројектног тима, а затим анализирати резултате и доносити закључке. Од изузетног значаја је да се са савременим концептом заштите вода и животне средине, као и третмана и коришћења отпадних комуналних вода, поред тренутних доносиоца одлука у локалним самоуправама и привредним и комуналним организацијама, упознају млађи нараштаји у Републици Србији. Стога је планирано да се резултати пројекта и примери добре праксе на прилагођени начин представе деци и омладини на свим нивоима образовања. Из тог разлога у пројекат су укључени основци, средњошколци и студенти два факултета“, каже координатор пројекта са Машинског факултета, проф. др Иван Божић са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе и руководилац Лабораторије за истраживање, развој, испитивање и оптимизацију хидроелектрана.

Како је навео, пројектом је предвиђено да студенти Машинског и Грађевинског факулета на основу улазних података са терена, у оквиру својих мастер теза, размотре потенцијалне могућности за енергетски неутрално пречишћавање отпадних вода, односно, да анализирају употребу отпадних или третираних отпадних вода у енергетске сврхе.

Очекује се да главни бенефити пројекта, између осталог, буду едукација ширих друштвених заједница у  области примени напредних стратегија за контролу загађења вода, повећање њихове свести о савременим и доступним технологијама за пречишћавање и коришћење отпадних вода у ЕУ, увид у нове ЕУ смернице за енергетски неутрално и ресурсно ефикасно пречишћавање отпадних вода, формирање посебне друштвене платформе за заговарање бољих пракси управљања отпадним водама без утицаја политичких и финансијских актера.

Детаљне информације о пројекту, тренутним активностима и актуелним догађајима можете пронаћи на https://www.divsci.rs/

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.