COST пројекат ODIN: Нови изазови у компјутерском моделовању и методама напредног дизајна структура у ваздухопловству

Машински факулет у Београду био је домаћин међународне радионице „Training School on Computational Modelling and Advanced Desing Appproches – COMADA“, која је одржана у оквиру европског COST пројекта “Optimizing Design for Inspection – ODIN”.

COST је европски програм за сарадњу у домену научих и технолошких истраживања, а пројекат ODIN је усмерен на развој напредног аутономног система за праћење стања ваздухопловних структура, односно, откривање оштећења у ваздухопловним компонентама, као и на интеграцију тог систем  у почетној фази пројектовања летелица. Пројекат окупља водеће европске стручњаке из области машинства и електротехнике, рачунарства, математике, науке о материјалима и индустрије који су фокусирани на развој интегрисаног оквира за оптимизоване паметне структуре способне за самодијагностику и предвиђање стања.

Скуп је свечано отворен у среду, 13. марта, а учеснике је поздравио и пожелео им добродошлицу,  проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије Машинског факултета у Београду.

„Као представник Машинског факултета са поносом могу да кажем да смо најстарија и највећа образовна и научна институција у области машинства на Балкану. Факултет располаже значајним лабораторијским и истраживачким ресурсима, као и савремено опремљеним учионицама и амфитеатрима. Имамо 30 истраживачких лабораторија, 30 учионица, 4 амфитеатра, а највећи универзитетски аеротунел у Европи налази се управо на Машинском факулету“, истакао је проф. Грбовић.

Говорећи о организацији и структури студија и студијских пограма, навео је да је Машински факултет до сада одшколовао више од 22 000 дипломираних машинских инжењера. „На факултету се тренутно школује око четири хиљаде студената на свим нивоима студија, а у настави је ангажовано више од 200 наставника и сарадника“, рекао је продекан Машинског факултета и учесницима радионице пожелео успешан и продуктиван рад.

Пројекат ODIN започео је 2019. године, али је због пандемије корона вируса продужен до краја марта ове године. Радионица COMADA је последњи тренинг у оквиру пројекта и посвећена је компјутерском моделирању и методама напредног дизајна структура, конструкције и других компонената у ваздухопловству.

„У пројекту ОДИН учествују истраживачи из 27 европских земаља, а руководилац је са Универзитета Кардиф из Велике Британије. У оквиру ове радионице имамо прилику да чујемо излагања колега из Србије, Ирске, Литваније, Турске, САД, Исланда, Велике Британије, Немачке, Италије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Португалије и Пољске“, каже  проф. др Наташа Тришовић са Катедре за механику Машинског факултета која је,  уз др Ивану Атанасовску из Математичког института САНУ, члан Управног одбора COST ODIN-а из Србије.

Теме о којима се дискутује током радионице указују да ће научни резултати пројекта у великој мери допринети даљем развоју истраживања у овој области, што ће у будућности омогућити и јасно дефинисање смерница за пројектовање летелица  паметних структура, способних да саме дају тачне прогнозе стања структуре.

Поред научног и практичног доприноса овaј пројекат, по мишљењу др Петра Димитрова, координатора за научну комуникацију COST-а, има и социјални аспект који се односи на интензивирање размене знања и искуства, кроз умрежавање водећих европских научних институција и ширење мреже интердисиплинарних истраживача.

Радионица о компјутерском моделирању и методама напредног дизајна структура одржана је од 13.  до 15. марта, а учесници су  имали  прилику да обиђу и неке од лабораторија Машинског факултета и упознају се са њиховим радом и начином функционисања. У организацији овог скупа учествовала је доцент др Ана Петровић са Катедре за Отпорност конструкција, а обилазак лабораторија помогли су проф. др Јелена Сворцан са Катедре за ваздухопловство и проф. др Ђорђе Чантрак са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе.

(Извор: Машински факулет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.