„Друмска стрела“ – Нова сезона и ново електрично возило

Десет израђених возила, међу којима и прва електрична формула у Србији, 25 такмичења и више од 1000 пројектованих, произведених и набављених компонената, резултат је ентузијазма и преданости 500 студената, који од 2010. године развијају пројекат тркачког возила по узору на Формулу 1. Они су “Друмска Стрела”, први и најуспешнији Формула Студент тим у Србији, понос Машинског факултета и Универзитета у Београду.

(Прва електро формула)

За сезону 2024 „Друмска стрела“ припрема своје друго по реду електрично возило. Тим очекује и много других изазова о чему говори и квалификација на чак осам престижних европских Формула Студент такмичења. О томе како напредује пројекат нове електро формуле и у којој је фази разговарали смо са вођом „Друмске Стреле“ Бошком Бајићем, студентом Машинског факултета у Београду.

„Друмска Стрела“ ће ове године представити своје друго електрично возило. Тим је тренутно у фази израде делова, док се паралелно врше тестирања одређених система возила, погона и преносника снаге, као и испитивања различитих композитних структура ради будућих унапређења возила“, каже наш млади саговорник.

По чему се ново возило разликује од претходног? Односно, на шта сте ставили акценат када је реч о унапређењу и побољшању перформанси возила и шта то значи у пракси?

ББ: Тим се ове сезоне определио за возило са погоном на задњим точковима, електромоторе и планетарне преноснике, који су заједно са батеријским пакетом, постављени иза возача, док главни структурални елемент представља знатно унапређена монокок шасија. Такође, побољшања на системима ослањања и управљања возила, као и нови аеродинамички елементи, омогућавају директније и прецизније управљање возилом, као и бољу стабилност у кривима. Овакав концепт представља логичан корак у погледу еволуције возила и испуњава свој главни циљ, односно, поставља темељ и јасан пут развоја за будуће пројекте.

Шта су били највећи изазови?

ББ: Пут кроз Формулу Студент представља својеврсно искусрво препуно изазова. Апликација нових технологија, усклађивање рада свих система, организација и прецизно планирање израде, представљају само неке од изазова са којима се сусрећу чланови једног оваквог тима. Међутим, оно што треба посматрати јесте искуство које се на том путу стиче. Поменути изазови су управо оно због чега сваки члан напредује и помера границе својих могућности, али уједно и развија потенцијал целокупног тима.

Квалификовали сте се на чак осам престижних европских Формула Студент такмичења. Шта то значи за сам тим и шта очекујете у овој сезони?

ББ: Добра организација током припремног и квалификационог периода, резултовала је одличним учинком на овогодишњим квалификацијама. Тим је обезбедио пласман на чак 8 такмичења широм Европе. Формула Студент заједница расте сваке године и број тимова се повећава, што овом успеху даје додатну вредност. Успешнно завршене квалификације дају додатну мотивацију члановима тима да вредно раде и такмичења дочекају са максимално спремним возилом.

Колико чланова броји тим и на који начин функционише?

ББ: Тим тренутно броји 86 чланова, који су студенти различитих факултета Универзитета у Београду. У највећем броју  су то студенти Машинског и Електротехничког факултета, потом студенти са Факултета организационих накука, а затим студенти са Технолошко-металуршког и Архитенктонског факултета. Диверзитет указује на разноврстност у областима које пројекат, а и сама такмичења, покривају. Сигурни смо да свако, ко има жељу да учи, напредује и ради, у „Друмској Стрели“ може пронаћи себи интересантно занимање. Како би све функционисало у најбољем реду, тим је организован у 5 подтимова, а то су: Шасија и ослањање, Погон и батерија, Електроника и софтвер, Аеродинамика и композити, Маркетинг и спонзорства. Наравно, координатори, у зависности од потреба и обима посла, даље спроводе организацију чланова по радним групама и слично.

 Да ли је тешко да се ускладе студије и рад на пројекту, или то представља међусобну надоградњу?

ББ: Пројекат представља својеврсну прилику за студенте да знања стечена на факултету примене на реалним инжењерским проблемима. Самим тим, сваком члану је омогућено да унапређује своје знање и стиче драгоцено искуство, које, без сумње, представља одскочну даску при започињању професионалне радне каријере.

Шта значи бити део „Друмске Стреле“?

ББ: Одговор на ово питање би био: Пракса, Наслеђе и Пријатељство. „Друмска Стрела“ је прилика да студенти примене теоријска знања стечена на факултету, али је чест случај да пројекат захтева од студената много боље познавање одређене материје. Због тога чланови тима у току сезоне науче много више о неким областима него што би у току редовних студија. Науче  да размишљају ван оквира и да сами проналазе решења, преузму иницијативу и стану иза својих одлука. Овакав вид ПРАКСЕ је најбоља припрема младих инжењера за пословну каријеру, јер на тај начин уче како да приступе изазовима и преузму одговорност у креирању будућности.

Десет израђених возила, 25 такмичења, више од 1000 пројектованих, произведених и набављених позиција сваке године… Иза свега стоји 500 студената који су прошли кроз овај тим, и преко 100 000 радних сати уложених да би Друмска Стрела била то што јесте. Безброј препрека, ограничења и проблема са којима студенти морају да се суоче од почетка до краја сезоне и успеси који су се низали након свега тога, говоре да је темељ овог пројекта невероватан ентузијазам. Имајући у виду ове чињенице, НАСЛЕЂЕ,  које грб тима носи са собом, код сваког члана буди јединствени осећај припадности и части што су управо она или он, имали прилику да својим знањем брани боје и име „Друмске Стреле“.

„Друмска Стрела“ је више од тима. Група студената спојена заједничким циљем, која заједно пролази кроз добре и лоше тренутке, заједно пише историју и помера границе. ПРИЈАТЕЉСТВО је неизоставан део тимског рада. Најбољи доказ јесте стална подршка алумни чланова, као и атмосфера која влада у тиму. Након читаве сезоне, упркос свим напорима чланови тима и даље, а често и много више него на почетку воле оно што раде и уживају у томе, те љубав према пројекту наставља да чини битан кохезиван фактор који формулу спаја у савршену конструкцију иза које стоји много више од њених делова.

О Формула студент такмичењу

„Друмска стрела“ је један од укупно пет студентских тимова који окупљени у Студентском центру изврсности Машинског факултета раде на различитим иновативним пројектима електро возила, беспилотних летелица, енергетски ефикасних пловила, аутономних робота, као и пројеката у области биомедицинског инжењерства. Студенти који су део тима „Друмска стрела“ прате иновације у свету, а свој труд, рад, знање и амбицију, подржане од стране професора и факултета,  кроз пројекат формуле представљају у иностранству на престижним Формула студент такмичењима.

Формула студент је такмичење  у осмишљавању, конструисању и изради тркачких болида. Конципирано је да подстиче иновативност  и развијање практичних вештина студената и састоји се из два дела – статичких и динамичких дисциплина. Статичке дисциплине обухватају презентацију возила, објашњење саме конструкције возила, образложење цене возила по појединим деловима и технологијама израде и пословни план. Један од најважнијих делова пројекта о којима тим мора посебно да води рачуна су и финансије где чланови показују маркетиншке и менаџерске способности.  Динамичке дисциплине обухватају реалну вожњу у оквиру које се мери убрзање и ефикасност возила, возе тзв. осмице, а  обухвата и најзахтевнију дисциплину – трку издржљивости.

(Извор: Машински факулет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.