Златне дипломе машинцима који су дипломирали пре пола века

Пола века од дипломирања и успешних каријера у земљи и иностранству, генерацији дипломаца Машинског факултета у Београду из 1973. године уручене су златне дипломе. Међу њима су професори универзитета, руководиоци привредних организација, предузетници, инжењери на различитим позицијама и радним местима, који су својим знањем и стручношћу били најбољи промотери Машинског факултета претходних деценија.

Машински факултет традиционално, сваке године у октобру,  у оквиру облежавања Дана факултета, својим инжењерима који су дипломирали пре 50 година у знак поштовања додељује симболична признања у виду златних диплома. За „златне дипломце“ овај дан има посебан значај, не само због личног јубилеја, него и због тога  што је то прилика да се оживе успомене на студентске дане и факултет на којем су стасали као људи и као стручњаци.

О томе најбоље говори порука коју је Машинском факултету и колегама упутио дипл. инж. маш. Саво Вукасовић из Котора. „Ми смо били генерација која је имала срећу да су им била отворена многа врата у фабрикама и предузећима за запослење, где смо дали допринос у примени струке и знања за добробит друштва“, наводи се у поруци господина Вукасовића.

Јубиларце окупљене у свечаној сали Машинског факултета, поздравили су декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић и председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић,  који су старијим колегама и уручили златне дипломе.

Честитајући колегама јубилеј, професор Поповић је рекао да је Машински факултет у протеклих 75 година одшколовао више од  25000 дипломираних инжењера и око 1000 доктора наука и да је то тековина са којом може да се похвали веома мали број факултета, не само у Србији, него и шире.

„Ове године смо обновили рад Алумни фондације и у наредном периоду ћемо се трудити да повежемо све наше дипломце, јер кадрови су највеће благо Машинског факултета, без којег нема резултата. Зато ми је изузетно драго што сам у прилици да говорим у препуној сали и пред свима вама који сте градили ову земљу. Доделом златних диплома желимо да вам укажемо поштовање и одамо признање да је све што сте током професионалне каријере урадили од велике важности за Машински факултет“,  поручио је проф. Поповић и „златним дипломцима“ пожело добро здравље, дуг живот и свако добро.

Председник Савета Машинског факултета је истакао да је веома поносан што је део свечаности доделе Златних диплома. „На овај начин показујемо да поштујемо своје тековине, а главна тековина Машинског факултета су управо машински инжењери и резултати њиховог рада који свима нама служе на корист“, рекао је, између осталог, проф. Милковић.

У име „златних дипломаца“ скупу се обратио господин Мирко Бућан који је указао на институцију Машинског факултета као важног фактора у образовању стручњака и изградњи српске привреде и некадашње југословенске индустрије.

„Машински факултет учествовао у реализацији свих великих и најважнијих пројеката у нашој земљи“, рекао је он и као пример навео прву нумеричку управљану машину алатку која је произведена у „Иво Лола Рибар“ само неколико година након што је 1959. године на чувеном МИТ-у направљена нумерички управљана глодалица. „Први надзвучни двомоторни авион био је ОРАО, произведен 1975. године. Пет година касније полетео је чувени МИГ- 29, а десет година касније и двомоторни Ф-16. Такође, први тенк М 84 настао је 1984. године у Србији, а у том пројекту су учествовали и инжењери генерације 1973. године“, нагласио је на крају господин Бућан.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.