Свечаност обојена емоцијама: Испраћај у пензију колега и повеље за сталност у раду

Најсвечанији и најемотивнији део обележавања Дана Машинског факултета свакако је испраћај у пензију угледних професора, стручних сарадника и службеника који су својим  посвећеним радом, свако у својој области, деценијама доприносили напретку Машинског факултета и угледу који данас ужива, не само у Србији, него и у ширем региону. На свечаној седници Савета Машинског факултета, која је одржана у четвртак, 26. октобра, додељене су и повеље за сталност у раду запосленима који ове године обележавају  30, 20 и 10 година радног века.

„Ова седница је посебна јер је посвећена целом колективу Машинског факултета. У пензију испраћамо осам чланова колектива, међу којима су троје колега из ненаставе и пет професора. Свима дугујемо захвалност што су, свако на свој начин, допринели унапређењу и развоју Машинског факултета као високошколске научне установе која је поштована и препозната“, рекао је, између осталог, председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић.

У надахнутим говорима, најближи сарадници проф. др Милорада Мотока, проф. др Николе Младеновића, проф. др Часлава Митровића, проф. др Драгана Марковића и проф. др Милорада Милованчевића који ове године одлазе у пензију, посебно су истакли образовни и научно-истраживачки рад угледних наставника и њихове доприносе подизању угледа Машинског факулета.

Декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић се у име факултета и у своје лично име захвалио професорима на свему што су током своје богате академске каријере урадили за Машински факултет и изразио очекивање да ће и у наредним годинама наставити да раде на добробит факултета. „Одласком у пензију само је формално стављена тачка на један период професионалног рада наших угледних професора“, рекао је  декан Машинског факултета, а затим се осврнуо на њихов досадашњи академски и научни допринос.

„Професор Милорад Милованчевић,  један од претходних декана, који је целим својим бићем доживљавао Машински факулет као своју другу кућу, имао је веома значајну улогу у развоју факултета. И професор Драган Марковић је на различите начине оставио огроман траг у развоју наше установе, посебно као инжењер, кроз сарадњу с привредом. Професор Часлав Митровић је на свој начин дао велики допринос развоју факултета, не само као шеф Катедре за ваздухопловство, него и кроз различита ангажовања ван факултета. Човек који служи на понос Машинском факултету свакако је професор Милорад Моток, заљубљеник у бродоградњу и бродове и шеф Катедре за бродоградњу која има акредитацију Британског друштва бродограђевних инжењера, што је од великог значаја за нашу школу.  И професор Никола Младеновић је такође оставио неизбрисив траг, посебно у настави где је одржао академске критеријуме, али и изузетан однос са студентима које је знао како да мотивише да уче, што је веома тешко“, истакао је проф Поповић.

Декан Машинског факултета је честитао одлазак у пензију и колегама из ненаставе, а честитке и лепе жеље упутио је добитницима јубиларних награда. „Свима вама желим добро здравље, породичну и сваку другу срећу и да наставимо да развијамо наш факултет и  идемо напред онолико колико је то могуће“, поручио је на крају проф. Поповић.

Уз професоре, углед  Машинског факултета, деценијама уназад, градили су и запослени у стручним службама. Уз најсрдачније честитке, колеге су с великим поштовањем у пензију ипратиле и Ружицу Јакимовски, финансијско-рачуноводственог референта у Служби за финансије и рачуноводство Машинског факулета, као и колеге Весну Костић и Миланка Пурића, запослене у Служби за угоститељску делатност Машинског факултета.

Повеље за сталност у раду на Машинском факултету додељују се запосленима од 1973. године. Ове године признање за 30 година непрекидног рада добили су: проф. др Ненад Зрнић, проф. др Михаило Лазаревић, проф. др Зорана Јели, Милан Антић, виши стручно-технички сарадник и Нада Маљковић запослена у Служби за угоститељску делатност.

 

За 20 година преданог рада на факулету награђени су: др Горан Воротовић, ванредни професор, др Александар Миливојевић, ванредни професор, као и колегинице Сузана Антић и Нада Јевтић, запослене у Служби за одржавање.

Повеље за сталност у раду за 10 година рада добили су:  др Оливера Костић, ванредни професор, доц. др Јелена Томановић, доц. др Милош Марковић, Ана Ђорђевић Тешановић и Душан Лазаревић, службеници у Библиотеци Машинског факулета, Србо Аврамовић, запослен у Служби за угоститељску делатност, асистент Александар Стефановић, др Мартина Балаћ, виши научни сарадник, др Милан Петровић, научни сарадник, Иван Иванковић, истраживач приправник и Биљана Нешовић, запослена у Служби за студентске послове.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.