Сарадња с привредом као образовно и научно окружење Машинског факултета

Машински факултет је увек пратио потребе привреде која је његово природно оркужење – образовно, научно и пословно. Сарадња са привредом и другим институцијама и данас је један од најважнијих приоритета Машинског факулета, истакнуто је, између осталог, на Свечаној седници Савета Машинског факултета којом је почео програм обележавања Дана факултета.  Тим поводом, заслужним појединцима и компанијама који су доброчинством, указаним поверењем и сарадњом на пројектима у протеклој години највише дорпинели развоју и афирмацији факултета, додељена су пригодна признања у виду плакета и захвалница.

Бројне званице и угледне госте поздравио је председник Савета Машинског факултета, проф. др Драган Милковић. „Ове године смо веома поносни, јер обележавамо два јубилеја – 75 година самосталног Машинског факултета и 150 година од увођења науке о машинама у високошколско образовање у области машинства у Србији. Ово је прва у низу седница Савета којима ће Машински факултет обележити  свој празник, симболично се захвалити партнерима и пријатељима факултета, представити најбоље студенте, уручити „Златне дипломе“ инжењерима који су дипломирали пре 50 година и са великим поштовањем испратити колеге у заслужену пензију “, рекао је проф. Милковић.

Захваливши представницима привреде на дугогодишњој сарадњи и подршци, декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић је истакао да је сарадња с привредом основни мото и обележје Машинског факултета од његовог оснивања.

„Сарадња с привредом је важан сегмент пословања Машинског факултета и у садашњим условима. У укупним приходима  Машинског факултета, 40 одсто су сопствена средства, а од тога броја 80 одсто чине приходи остварени у сарадњи с привредом“, истакао је проф. Поповић. Напомињући да без сарадње с привредом нема ни Машинског факултета, он је најавио наставак и интензивирање привредне сарадње и у наредном пероду.

„Научноистраживачка делатност је  важан сегмент рада Машинског факултета и једна је од најинтензивнијих активности на факултету која обухвата сарадњу с привредом, научна истраживања и публиковање резултата у научним часописима и на конференцијама, стварање услова за рад студената и доктораната кроз развој инфраструктуре у лабораторијама, развој нових метода и отварање нових тема истраживања“, истакла је у поздравној речи проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научноистраживачки рад Машинског факултета.

Како је навела, Машински факултет је у протеклих годину дана потиписао више од 250 уговора сарадње са привредом, а на јавним позивима Фонда за науку Републике Србије добио је   подршку за финансирање три пројекта у оквиру програма „Зелене сарадње науке и привреде“. Остварена је и богата међунардона научна сарадња. „У протеклој години имали смо низ састанака и презентација и потписаних уговора о сарадњи са институцијама из Аустрије, Кине, Русије и других земаља. Наши истраживачи су учествовали на великом броју конференција. Све то  је препознато и евидентирано на порталу е-НАУКА Министарства за науку, технолошки развој и иновације, где Машински факултет у 2022. години има евидентираних 292 публикованих резултата рада у часописима, а укупно је приказано 490 резултата“, нагласила је проф. Стојиљковић и изразила очекивање да ће се сарадња с привредом у наредном периоду интензивирати и проширити кроз неке нове теме које су у складу са савременим правцима развоја.

Плакету Машинског факултета добили су: Агенција за безбедност саобраћаја за дугогодишњу изузетну сарадњу с Катедром за моторна возила на реализацији бројних заједничких пројеката у области безбедности саобраћаја, заштите животне средине и другим напредним технологијама; Акредитационо тело Србије за дугогодишњу двосмерну сарадњу  у процесима акредитације и сертификације; предузеће УНИПЛАСТ СЕРБИА доо Јеленча, један од партнера Лабораторије ЦИАХ са којом успешно сарађује више од две деценије у области испитивања возила, али и на бројним научноистраживачким пројектима, чији циљ развој нових и унапређење постојећих возила и њихових система применом нових технологија; компанија Стар Импорт д.о.о Београд за дорпинос унапређењу образовања и развоја младих стручњака на Катедри за моторна возила, кроз подршку у наставним активностима и стручну праксу, помоћ у организацији Машинијаде и подршку Формула Студент тиму „Друмска стрела“ и,  Истраживачко-развојни институт Лола доо Београд за дугогодишњу сарадњу с Катедром за производно машинство и Машинским факултетом на различитим развојно-истраживачким пројектима, као и за подршку организацији научних конференција и допринос унапређењу наставног процеса кроз стручну праксу студената.

Захвалницу Машинског факултета добила је компанија АББ ДОО Београд за донацију пуњача за електро-возила  и сарадњу на организацији више конференција и стручних скупова на Машинском факултету. Признање у виду захвалнице уручено је и господину Војиславу Сефановићу, аналитичару у Министарству за науку, технолошки развој и иновације Републике Србије за допринос унапређењу сарадње с Машинским факултетом. Захвалницу факултета добио је и проф. др Александар Пејчев са Катедре за математику, за лично ангажовање у ваннаставном раду са студентима и припреми за такмичења у знању и спорту на Машинијадама, где годинама уназад освајају прва места из предмета Математика 1 и 2, као и на шаховским турнирима. Признање су добили и чланови  Савета Машинског факултета које је именовала Република Србија, проф. др  Милица Костић-Станковић, др Андрија Вујичић, Драган Јовановић и Мирослав Стојановић за активно учешће у раду овог тела  и допринос унапређењу рада Машинског факултета.

Компанији ТРУСТ ИТ ДОО додељена је захвалница за велики број донација и несебичну помоћ у изради, издавању и дистрибуцији студетнских картица, а господину Михајлу Мирчић, дипл.маш.инж, признање је додељено за лични допринос у изради електронске архиве матичних књига студената од 1884. до 1946. године.  Захвалницу Машинског факултета добила је и компанија Danieli Systec Engineering  из Смедерева за успешну сарадњу са Катедром за аутоматско управљање и допринос развоју младих стручњака, кроз стручну праксу, израду мастер радова и  могућност запослења. За дугогодишњу сарадњу са Катедром за шинска возила у области образовања и пословања захваланице су уручене фабрици ГОША ФШВ из Смедеревске Паланке и компанији ЖЕЛВОЗ из Смедерева. 

Компанији FANUC Serbia doo захвалница је додељена за чин дорочинства и допринос наставном процесу кроз уступање индустрјског робота вертикале антропоморфне конфигурације за потребе лабораторијских вежби на групи предмета на Модулу за производно машинство. Компанији TEXIMP IMMO из Београда урученo је признање за дугогодишњу сарадњу са Машинским факултетом на пословима сервисирања нумерички управљаних машина алатки, као и за помоћ у добијању донације америчке фирме HAAS. Захвалницу Машинског факултета добио је и господин Георги Енгелхардт, виши саветник у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду за допринос успостављању сарадње факултета са значајним бројем руских научника и научних институција у Руској федерацији, као и за помоћ у организацији Деветог међународног конгреса Српског друштва за механику и Минисинпозијума из турбуленције. У његово име признање је примио господин Павел Бушујев, виши саветник у Руском дому.  Међу осталим добитницима признања су и Институт за стандардизацију Србије, Апатинска пивара, ELIXIR GROUP DOO, компанија TOYOTA SRBIJA, OMR TTG Automotive Group d.o.o. Beograd, фирма NOUHAU из Београда.

Захвалнице су додељене и добротворима Машинског факултета Константину и Вери Хранисављевић за новчану донацију  у виду стипендија за студенте основних академских студија, као и Ружици Јакимовски, финансијско-рачуновственом референту за допринос развоју и унапређењу рада Службе за рачуновдство и финансије Машинског факултета.

Машински факултет има одличну сарадњу са студентским организацијама и снажно подржава студентске пројекте и активности који доприносе унапређењу наставног процеса и подизању квалитета студија. На предлог Студентског парламента Машинског факултета захвалница је додељена и доскорашњем студенту продекану Николи Јокићу за изузетан допринос јачању положаја студената на Машинском факултету и Универзитету у Београду.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.