ТИЗ Глагол – Будућност електромобилности Србије

Глагол је  у граматици српског језика променљива врста речи која означава радњу, стање или збивање.  Уколико ову дефиницију применимо на област технике, онда долазимо до једне нове димензије појма „глагол“ и групе младих талентованих инжењера окупљених у истоименом техничко-инжењерском заводу – ТИЗ „Глагол“.

Као једна од клица будућег развоја електромобилности у Србији, ТИЗ „Глагол“ је јединствена појава на домаћој инжењерској сцени. Његови чланови су дипломци Машинског, Електротехничког и Технолошко-металуршког факултета, који су инжењерско искуство стицали радећи на студентском пројекту првог српског тркачког болида „Друмска стрела“, а инжењерску зрелост доказали израдом прве српске електричне формуле.

Од 2019. године, када je основан „Глагол“, своје знање, иновативност и стручност посветили су раду и науци. На инжењерско тржиште су стартовали најпре са саветодавним и пројектантско-техничким услугама, а однедавно раде и на развоју и производњи аутентичних домаћих производа.  Да су на добром путу, потврђује и награда „Корак у будућност”, којом су награђени на овогодишњем Сајму технике, за брзи  пуњач батерија електричних возила (Glagol AC charger) од 11 и 22 киловата.

У основи овог успеха су јаки пријатељски односи, теоријска и практична знања стечена током студија и рада на пројектима „Друмске стреле“ и, оно што је можда највећи покретач, а то је љубав према науци и заједничка жеља за новим открићима и иновацијама.  Отуд и њихов мото „Глагол се бави науком, а не пустим теоретисањем – ту се и мисли и шрафи”.

На недавно одржаном Шестом Е-Мобилити форуму на Машинском факулету у Београду, чланови „Глагола“,  Михаило Мрвошевић, дугогодишњи координатор подтима „Друмске стреле“ за израду монококне шасије и Богдан Чарапић, председник удружења Студентска техничка такмичења имали су прилику да свој досадашњи рад и производни портфолио представе млађим колегама, као и представницима компанија у области аутомобилске индустрије.

„Желели смо кроз властити пример да укажемо млађим колегама да постоји и тај ређи понекад трновитији пут који води до успеха и да је изузетно важно да остану у Србији. Сматрамо да је наша мисија и друштвена обавеза да својим стеченим знањима и креативношћу допринсемо средини у којој смо поникли и да све оно што смо баштинили кроз учење и праксу пренесемо на млађе генерације“, каже Богдан Чарапић, који је и координатор Студентског центра изврсности Машинског факултета, својеврсног инкубатора интердисциплинарно орјентисаних инжењера и тимова. Богдан је изразио наду да ће ТИЗ „Глагол“ за коју годину, на неком од наредних Е-мобилити форума, имати прилику да представи и програме за стручну праксу и запослење и на тај начин буде ослонац и подршка будућим инжењерима који желе да остану и раде у Србији.

Са разноликим тимом који чине инжењери различитих профила, ТИЗ Глагол тежи да израсте у поуздану институцију за истраживање и развој и постане синоним за поверење у овом делу југоисточне Европе. Почев од сопсвених „in house“ пројеката, зелене енергије, роботике, програмирања, спознаје материјала и самих електричних пуњача, ови млади људи пружају широку лепезу могућности и инжењерских компетенција, што их чини конкурентним, на само када је реч о домаћој привреди, него и када говоримо о међународној привредној сцени.

С друге стране, ТИЗ Глагол представља још једну у низу потврда квалитета образовања на Машинском и другим техничким факултетима Универзитета у Београду. Машински факултет поред тога што својим студентима даје врхунско знање и алат да  своје идеје развију, преточе у пројекат и на крају реализују као готов производ, снажно подржава и студентске иновативне пројекте. О томе најбоље говори Студентски центар изврности Машинског факултета у којем тренутно ради пет студентских тимова који развијају различите иновативне пројекте у области електромобилности, ваздухопловства, роботике, бродоградње и биомедицинског инжењерства.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.