Сарадња Машинског факулета и  Xi’an Jiaotong универзитета

Декан Машинског факулета, проф. др Владимир Поповић, примио je представнике Xi’an Jiaotong универзитета, који се налази на првом месту на Шангајској листи у области машинског инжењерства.

Делегацију Xi’an Jiaotong универзитета чинили су:  проф.  Xuebin Wang и докторанти Ao Zhou и Hanlin Zhang, а састанку су присуствовали и продекан за научноистраживачки рад Машинског факултета, проф. др Драгослава Стојиљковић и проф. др Небојша Манић са Катедре за технологију материјала.

Ова посета је једна од активности у оквиру реализације билатералног пројекта између Народне Републике Кине и Републике Србије у периоду 2021-2023. године.

Пројекат под називом „Напредне технологије за контролу процеса сагоревања и емисије загађујућих материја при коришћењу биомасе и чврстих горива добијених из отпада“  се реализује са Лабораторијом за горива и сагоревање и Лабораторијом за термалну анализу.  Кроз реализацију овог билатералног пројекта остварена су заједничка истраживања што је потврђено и објављивањем заједничких радова у међународним часописима и конференцијама.

Током посете делегације Xi’an Jiaotong универзитета, разговарано је и о могућностима за наставак сарадње. Гости из Кине су посебну заинтересованост исказали за стартап који је основала Лабораторија за горива и сагоревање и иновацију која се реализује у оквиру стартапа, а која се односи на унапређење технологије гасификације биомасе у циљу добијања биопродуката са додатом вредношћу.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.