Електромобилност – српска развојна шанса

На који начин Србија може да направи корак напред у технолошком смислу и уђе у друштво оних земаља које дају свој допринос развоју електромобилности и, који су то енергетски, технолошки и еколошки изазови коришћења електричних возила, биле су само неке од тема Шестог Е-Мобилитy форума, који је 11. и 12. октобра одржан на Машинском факулету у Београду.

Форум су организовали Национална Асоцијација Аутономних и Електричних Возила (НААЕВ) у сарадњи с Машинским, Електротехничким  и Саобраћајним факултетом Универзитета у Београду, а под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Током дводневног скупа више од двадесет еминентних стручњака из Србије, Европе, Америке и Кине на одвојеним сесијама дискутовало је на теме:  „Будућа мобилност“, „Мобилност и енергија“ и „Одржива логистика“.  Представљена су и најновија технолошка решења из домена паметних градова и аутономне мобилности, с фокусом на транспортне системе, електро системе и системе заштите животне средине. Посебан део другог дана форума посвећен је студентском такмичењу „Student Innovative Mobility Challenge“, када ће бити проглашени победнички тимови са најиновативнијим решењима у области урбане мобилности.

У име организатора, учеснике форума и бројне званице, поздравио је господин Иван Вуловић, председник Управног одбора Националне асоцијације аутономних и електричних возила, водеће организације у Србији у области иновација у сегменту е-мобилности, која  интегрише 11 највећих техничких факултета у Србији и 14 високо технолошких компанија.

“Имамо прилику да чујемо излагања водећих домаћих и иностраних стручњака који ће говорити о тренутном стању у области урбане е-мобилности, могућим решењима у путном и речном транспорту, а биће речи и о технологији вештачке интелиганције, инфраструктури, одрживој логистици “, навео је, између осталог, Вуловић.

Поздрављајући присутне,  декан Машинског факулета, проф. др Владимир Поповић је подсетио да је Машински факултет другу годину за редом домаћин Е-Мобилити форума. „За нас је веома важно да се један овакав догађај који повезује науку, образовање, привреду и индустрију одржава баш на нашем факулету“, истакао је проф. Поповић и додао да је у претходних годину дана много тога урађено у сарадњи с НАЕВ-ом, који је интегратор свих заинтересованих чинилаца у области електромобилности.

Како је навео, тема електромобилности је постала актуелнија с дешавањима у Украјини и на Блиском Истоку, као и пратећом енергетском кризом. „Сви знамо да е-мобилити подразумева  производњу енергије, која је у овом тренутку апсолутно топ тема на коју нико не зна да нам да прави одоговор. Зато је овај форум прилика да дискутујемо и покушамо да дамо одговоре и на  теме које су шире од самог транспорта, а које поред инфраструктуре и пуњача обухватају и термине као што су „паметни градови“, одржива логистика и развој одрживе логистике и које ће сигурно бити пред нама бити у будућности“, рекао је проф. Поповић.

„Скупови попут овог су одлична прилика да струка, али и јавност виде у ком смеру ће се кретати развој саобраћаја, односно, на који ће начин ће живот и технологија мењати саобраћај у блиској будућности и с друге стране, како ће саобраћај мењати друштво, јер промене су увек биле и биће двосмерне“, рекао је у поздравној речи декан Саобраћајног факултета, проф. др Небојша Бојовић.   

Према његовим речима промене које следе када је реч о томе како саобраћајни систем треба да буде организован су све снажније и брже. „Сведоци смо убрзане технолошке револуције у свету и струка ће морати пажљиво да ослушкује потребе друштва и  да антиципира шта је то што ће се од њих тражити да реше или унапреде. Неке гране саобраћаја су већ претпрпеле драстичне и крупне промене, неке ће врло брзо исто то доживети и наш задатак је да пронађемо и што ефикасније спроведемо у дело решења која су одговор на потребе друштва.  Једно од фундаменталних питања је свакако замена структуре енергената. У том смислу, добро планирање потребних капацитета биће главни изазов за инжењере у годинама пред нама“, закључио је проф. Бојовић.

Декан Електротехничког факултета, проф. др Дејан Гвоздић је указао да се последњих година назиру обриси једног новог концепта друштва у научној заједници познатом као сајбер-физичко друштво. Ово друштво почива на интеграцији вештачке интелигенције, интернета ствари, 5Г мрежи, уграђеним електронским системима, роботици, рачунарству у облаку, сајбер безбедности, блок чејн технологији, који морају да буду пропраћени и адекватном енергетском платформом која у себи укључује зелене обновљиве изворе енергије.

„Оно што је посебно важно, сајбер-физичко друштво подразумева и високо развијен степен аутономних и електричних транспортних система. У том смислу овај форум представља један важан искорак ка новим технологијама и новом концепту друштва. С друге стране, област аутономних и елекричних возила је тема у оквиру које може да се оствари блиска сарадња Електротехничког, Машинског и Саобраћајног факултета, не само када је реч о решењима у домену техничко-технолошких иновација, него и у области образовања кадрова за ову област“, истакао је, између осталог, проф. Гвоздић.

Учеснике је путем видео поруке поздравила и министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, др Јелена Беговић. „Министарство науке, технолошког развоја и иновација подржава развој науке, истраживања и иновација у различитим областима, укључујући и електромобилност, кроз Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност, а упоредо градимо и инфраструктуру како би иновативним компанијама омогућили једно добро окружење за развој иновација у овој области“, истакла је министарка.

Како је навела, нове технологије у области електромобилности, осим што за циљ имају смањење емисије штетних гасова, оне омогућавају и стварање нове економске вредности, убрзани научни развој и нова радна места, односно школовање кадрова за послове будућности. С друге стране, домаћој привреди се отвара могућост да се укључи у глобални производни ланац – од производње батерија, до производње различитих електро компоненти, које су изузетно битне за ову индустрију.

„Влада Републике Србије се труди да направи један врло примамљив екосистем за компаније и приватни сектор да послују у Србији. Кроз различите програме подршке, повољно бизнис окружење и мењање регулаторног оквира трудимо се да привучемо компаније да отворе своје истраживачко-развојне центре у нашој земљи. Формирали смо Савет за сарадњу са Европском Унијом у индустрији електро аутомобила, субвенцијама подржавамо куповину електричних аутомобила, а Србија је недавно постала једна од малобројних земаља која је издала дозволу за возило без возача. Уверена сам да у овој трци имамо шансу да будемо међу лидерима у области електромобилости“, закључила је минстарка Беговић.

„Е-Мобилити форум је добра прилика за размену идеја и повезивање науке, образовања и привреде. Машински факулет као водећа научно-истраживачка установа у Србији у најширој области машинског инжењерства даје посебан дорпинос реализацији овог форума“, оценио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић Републике Србије, који се учесницима такође обратио путем видео поруке.

Министар је подсетио да Влада Републике Србије кроз законска решења и различите подстицајне мере настоји да пружи додатни допринос развоју е-мобилности у Србији. Како је навео, Влада Републике Србије већ годинама даје субвенције за куповину електричних и хибридних возила, а изменама и допунама Закона о планирању и изградњи уведена је обавеза за све који граде зграде да на паркинзима пословних или стамбених објеката морају да поставе одређени број електропуњача.

„Овим изменама закона уведена је и обавеза да пумпе на ауто-путевима морају да уведу пуњаче“, истакао је Весић и додао да је Јавно предузеће „Путеви Србије“ расписало тендер за изградњу 16 „зелених оаза“ на постојећим ауто-путевима на којима ће бити постављено између пет и 20 пуњача за електричне аутомобиле од којих ће сваки имати два места за пуњење и који ће бити место за одмор оних који возе електричне аутомобиле.

„Реализацијом иновативних и концептуалних решења у области електромобилности Србија омогућава својим научницима и својим компанијама да уђу у друштво оних земаља и оних компанија које дају свој допринос у високотехнолошком сегменту аутоиндустрије, а посебни потенцијал има пројекат изградње 5Г развојно-истраживачког и тест центра за аутономна возила и дронове“, навео је министар.

Додаје и да ће EXPO 2027 бити прилика да се као земља представимо свету, али и да представимо оно што нуде домаћи стартапови, домаће компаније, универзитети и факултети. „У оквиру Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфатрукуре постоји и Пројекат локалне инфраструктуре и институционалног развоја који финансира Светска банка, што је прилика за наше локалне самоуправе подстакну развој локалних стартапова и омогуће коришћење различитих решења када је реч о дефинисању градских простора и изградњи  зелене, инклузивне и одрживе инфраструктуре мобилности“, закључио је Весић.

Као пратећи садржај овогодишњег Е-мобилити форума, на платоу испред Машинског факултет организована је и мини изложба електричних аутомобила најпознатијих брендова који производе електровозила, а у холу факултета посетиоци могу да виде електричну формулу студентског тима „Друмска стрела“, пројекте беспилотних летелица и ракета студентског тима „Беоавиа“, као и компоненте за електрична и хибридна возила, пуњаче и електричне бицикле који се производе у компанијама ZF Srbija, Brose i ABB.

Зелени Е-кутак на паркингу испред зграде Машинског факултета, где је током прошлогодишњег форума инсталиран пуњач за електровозила, донација компаније АББ, сада је проширен са пет пуњача за електричне бицикле.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.