Проглашени победници такмичења „Student Innovative Mobility Challenge“

Шести Е-Мобилити форум завршен је проглашењем победника такмичења “Student Innovative Mobility Challenge”, које има за циљ  да развије идеје/решења која се односе на једну од девет области урбане мобилности: Активна мобилност; Будућа мобилност; Инфраструктура мобилности; Мобилност за све; Одржива градска логистика; Стварање јавног простора; Интермодалност; Мобилност и енергија и Смањење загађења.

Победник такмичења је студентски тим „New Group“, које чине студенти Електротехничког и Архитектонског факултета Универзитета у Београду, а њихово решење система за унапређење мобилности слепих и слабовидих проглашено је за најиновативније решење. Друго место освојио тим студената Машинског факултета у Београду „Eco Fly“ за пројекат аутономне бесплотне летелице „Кондор“ ВТОЛ конфигурације, чија је основна намена достава пакета у урбаној средини. Треће место припало је тиму „Par Co“ за решење апликације која ће омогућити лакше паркирање у густо насељеним градовима.

Такмичење је органзовала Национална асоцијација аутономних и електричних возила – НААЕВ, уз подршку Машинског, Саобраћајног и Електротехничког факултета Универзитетa у Београду, као и EIT UM-a (European Institute of Innovation and Technology – Urban Mobility).

На такмичењу је учестовало укупно 11 тимова, а  после строге селекције,  у ужи избор за главну награду од 250 хиљада динара ушло је шест студентских тимова, који су другог дана Е-Мобилити форума имали прилику да жирију и учесницима представе своја иновативна решења, након чега су проглашени победници.

Сви награђени тимови биће подржани од стране НААЕВ-a у процесу креирања стартапа и тако моћи да учествују у програмима EIT Urban Mobility, а добитник 1. награде имаће прилику да се придружи НААЕВ тиму на “Tomorrow Mobility World Congress“, у Барселони од 7. до 9. новембра 2023. године.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.