Успешно одржан „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023“

Машински факултет у Београду био је домаћин престижног међународног такмичења у дизајнирању и производњи ракета једрлица на млазни погон под називом „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023“, а само финале овог изазовног надметања одржано је на спортском аеродрому Ечка код Зрењанина.

Такмичење је организовало Удружење студената ваздухопловног инжењерства „Беоавиа“ у сарадњи с компанијом Ербас, а победу је однео тим „AirSloths“ из Италије.

На такмичењу су учествовала четири такмичарска тима из Италије, Румуније и Хрватске. Ови млади талентовани инжењери су у периоду од 6. до 12. августа интензивно радили на пројектовању иновативних решења за ракете једрилице дестабилизоване кретањем воде ускладиштене у резервоару са притиском. Поред тога имали су и прилику да се упознају са културом наше земље и знаменитостима Београда и на тај начин допринесу додатној вредности својим искуствима.

У четвртак, 10. августа, тимови су на Машинском факултету презентовали своје иновације пред судијама, међу којима су били тројица представника компаније Ербас и професор Машинског факултета, доц. др Тони Иванов.

Свечано финале „Airbus Sloshing Rocket Workshop-a 2023“  одржано је у недељу, 12. августа, на спортском аеродрому Ечка, a овом догађају присуствовали су и проф. др Марко Милош, продекан за наставу Машинског факултета и проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије Машинског факултета. У име факултета, такмичаре је поздравила члан Катедре за ваздухопловство др Јелена Сворцан, ванредни професор.

Овај део такмичења званично је отворен спектакуларним летом беспилотне летелице „Феникс“ коју су пројектовали и израдили домаћини, чланови тима „Беоавиа“, након тога полетеле су и четири такмичарске летелице. Тимови „Еуроавиа“ из Загреба, „AirSloths“ и „Waveriders“ из Италије и „Ripper 1“ из Румуније представили су своје пројекте.

После пажљивог разматрања, жири је донео одлуку да тим „AirSloths“ заслужено освоји прво место због изузетне иновативности и квалитета пројектовања. Друго место припало је тиму „Waveriders“, док је треће место заузео тим „Еуроавиа“. Тим Ripper 1 поносно је завршио на четвртом месту.

Према оцени организатора, ово такмичење није само промовисало изванредан таленат и иновације младих научника, већ је и додатно ојачало везе између удружења студената ваздухопловства Беоавиа и осталих сарадничких компанија и институција. С друге стране, у Беоавии очекују да ће овај успех послужити као инспирација будућим генерацијама студената и истраживача у области ваздухопловства.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.