У години јубилеја Машинском факулету додељена Светосавска награда

Машински факултет Универзитета у Београду добитник је традиционалне Светосавске награде, којом Министарство просвете Републике Србије награђује појединце и институције за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе, развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања. На пригодној свечаности у Влади Републике Србије, декану Машинског факултета, проф. др Владимиру Поповићу награду је уручио министар просвете Бранко Ружић.

„За Машински факултет је изузетна част што је Светосавску повељу добио у години када обележава два важна јубилеја у својој историји – 75 година, од када је 1948. године формиран као независна високошколска установа и 150 година, од када је 1873. године донета одлука о увођењу предмета „Механика и наука о машинама“ на Универзитету у Београду. Ово признање представља подстицај, али и најбољу потврду вишедеценијског успешног рада Машинског факултета у домену образовања машинских инжењера, као и његовом укупном доприносу развоја науке и технологије у нашој земљи и региону“, истакао је проф. Поповић, након доделе признања.

Машински факултет у Београду награђен је за дугогодишњи допринос научно-истраживачком раду и постигнуте изузетне резултате у школовању кадрова. У образложењу Министарства се између осталог наводи да је Машински факултет током своје богате историје створио завидан број стручњака, који броји више од 25.000 дипломираних инжењера и да је као један од покретача развоја примењених истраживања у области машинства дао значајан допринос укупном развоју Србије.

Поводом Савиндана, који се обележава као школска слава широм Србије, награду су добиле укупно 34 институције и појединца, а министар Ружић је честитао свим добитницима. Свечаном уручењу Светосавске награде у Влади Србије, присуствовао је и продекан за наставу, проф. др Марко Милош.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.