Уручене Теслине награде за стваралаштво младих и допринос циљевима Фондације „Никола Тесла“

Добитницима „Теслине награде за стваралаштво младих “  Јелици Пешић и Владимиру Здравковићу, студентима Машинског факултета у Београду, свечано су уручене дипломе и плакете с ликом нашег великог научника, као признање за најбоље студентске академске радове у области енергетике у школској 2020/21. години. Ова престижна награда, коју традиционално додељују Фондација „Никола Тесла“ и ПУ „Електромашиноградња“ из Београда, уручена је и студентима Електротехничког факултета Лазару Стојановићу, Филипу Бакићу и Петру Ћирићу.

На пригодној свечаности на Машинском факултету у Београду уручене су и Теслине награде за допринос остварењу циљева Фондације „Никола Тесла“ за период 2006-2022 године. Ово значајно признање добили су проф. др Милан Петровић са Катедре за термоенергетику Машинског факултета и проф. др Никола Рајковић, председник Савеза енергетичара Србије, који су, како је истакнуто, својим личним доприносима непроцењиво помогли  развоју младих стручњака у области енергетике и електромашиноградње.

Поздрављајући присутне, председник Фондације „Никола Тесла“ Милун Бабић је указао на важност неговања научног подмлатка у Србији. „Сви млади имају јака снажна крила. Само их треба навести и научити где су топли вртлози и и уз мали подстрек им помоћи да та крила што више рашире и попут албатроса се уздигну до великих висина“, истакао је проф. Бабић.

Говорећи о значају „Теслине награде“ осврнуо се и на велики научни допринос Николе Тесле чији су проналасци допринели технолошком прогресу човечанства.

„Да није било Николе Тесле наше окружење би данас било мрачније и недоступније. Да није својим животом, радом и стваралачким подвизима исповедао веру у разум и сварао научна и проналазачка чуда, не би наша планета ноћу светлела, не би технолошког и производног прогреса“, поручио је проф. Бабић.

У име домаћина, скупу се обратио и декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је изразио задовољство што је свечаност уручења ових престижних награда органзована баш на Машинском факултету, који дуги низ година успешно сарађује с Пословним удружењем „Електромашиноградња“. на различитим пројектима.

Честитајући лауреатима, проф. Поповић је оценио  да награде свакако долазе у праве руке. „И проф. Милан Петровић и проф. Никола Рајаковић су препознати на својим факултетима и уживају велики углед у широј заједници енергетичара. С друге стране, изузетно ми је драго што су међу менторима награђених студентских радова наставници с Машинског факултета“, истакао је проф. Поповић, нагласивши да ће факултет наставити да подржава активности фондације „Никола Тесла“.

Декан Електротехничког факултета, проф. др Дејан Гвоздић је истакао да признање као што је Теслина награда у великој мери одражава значај машинства и електротехнике, као научних дисциплина које се међусобно прожимају не само у области енергетике, него и у областима које укључују проблеме везане за аутоматизацију, пренос информација, роботике и многим другим сегментима који, сваки на свој начин, доприносе овим дисциплинама.

„Такође, ово признање одражава и значај Николе Тесле, као човека који нас је на овај начин повеао“, рекао је проф. Гвоздић и добитницима награде упутио најискреније честитке и пожелео много успеха у даљем раду.

Председник Академије инжењерских наука Србије, проф. др Милош Недељковић, редовни професор Машинског факултета у пензији честитао је младим академцима на добијеном признању и пожелео им много успеха у будућој академској каријери и да резултатима које на том путу постигну у својим областима конкуришу за  чланство у тој Академији.

„Очекујем од вас, који су најбољи међу најбољима у својој генерацији, да томе тежите. На то вас обавезује Теслина награда коју сте добили, а с друге стране и ми у Академији желимо да у својим редовима имамо што више младих људи“, истакао је проф. Недељковић.

Теслина награда за стваралаштво младих традиционално се додељује у оквиру манифестације „Теслини дани енергетике“.  У веома јакој конкуренцији радова младих стваралаца, жири у саставу: проф. др Милун Бабић, проф. др Никола Рајаковић, проф. др Милан Петровић, дипл.инж. Слободан Бабић, дипл. инж. Младен Симовић и дипл. инж. Миленко Николић, донео је одлуку да четири студентска рада равноправно понесу титулу најбољег, а њихове ауторе награди новчаном наградом у износу од по 25 хиљада динара.

Међу академским радовима који су се, по оцени жирија, издвојили својим квалитетом су радови студената Машинског факултета у Београду:

„ Анализа параметара обртног кола Пелтон турбине кућног агрегата у ХЕ „Бистрица“ – завршни рад Јелице Пешић на основним академским студијама, урађен под менторством др Ивана Божића, ванредног професора на Катедри за хидрауличне машине и енергетске системе и „Oптимизaциja тoплoтнe шeмe пaрнoг турбoпoстрojeњa зa кoмбинoвaни циклус пaрнe и гaснe турбинe сa кoмбинoвaнoм прoизвoдњом eлeктричнe eнeргиje и тoплoтe“ – мастер рад Владимира Здравковића урађен под менторством др Mилaна Бaњца, ванредног професора на Катедри за термоенергетику.

Поред студената Машинског факултета овогодишњу „Теслину награду за стваралаштво младих“ добили су и њихове колеге са Електротехничког факултета Универзитета у Београду: Лазар Стојановић и Филип Бакић, за рад под називом „ Influence of system delay on current controller stability and performance at grid‐side inverter with LCL filter“ , као и Петар Ћирић за рад „Електричне инсталације система за даљинско очитавање мерача испоручене топлотне енергије у паметним зградама“.

Конкурс за избор најбољих студентских академских радова (прojeкти, мастер и завршни радови) реализован је у складу са Споразумом o oргaнизoвaњу и финансирању Теслиних дана енергетике који су потписали ПУ Електромашиноградња, Фондација Никола Тесла, Електротехнички факултет у Београду, Факултет инжењерских наука у Крагујевцу и Машински факултет у Београду.

Свечаном уручењу награда и презентацији награђених радова, присуствоваo је и продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Марко Милош, као и представници факултета који учествују у организовању и финансирању ове манифестације,  представници Фондације „Никола Тесла“, студенти и други гости.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.