In Memoriam: Проф. др Александар Цветковић 

Др Александар Цветковић, редовни професор Катедре за математику Машинског факултета у Београду, изненда је преминуо 27. децембра 2022. године, у 50. години живота. Сахрана ће бити обављена у суботу, 31. децембра, у 13 часова на гробљу Лешће. 

Др Александар Цветковић рођен је у Лексковцу, где је завршио основну школу и гимназију са одличним успехом, као носилац Вукове дипломе. Школовање је наставио на Електронском факултету Универзитета у Нишу, где је магистрирао 2002. године. Докторску дисертацију одбранио је на Природно-математичком факултету Универзитета у Нишу 2004. године, под менторством проф. др Градимира Миловановића,  сада редовног члана САНУ.

Академску каријеру започео је на Електронском факултету у Нишу, а затим и на Природно-математичким факултетима у Нишу и Крагујевцу. У периоду од септембра 2002. до маја 2003. године боравио је на Универзитету Аризона, САД, где је био асистент у истраживањима. Од 2009. године запослен је на  Машинском факултету у Београду, где је радио као редовни професор  на Катедри за математику.

Током своје професорске каријере проф.  Цветковић је држао различите курсеве из области математике, рачунарства и примена,  на свим нивоима студија. Током рада на Машинском факултету у Београду био је ангажован на креирању плана и програма за курсеве на основним и докторским студијама.  Дао је посебан допринос широј употреби рачунара у настави математике. Коаутор је два уџбеника за студенте Машинског факултета Универзитета у Београду. Имао је изразит смисао за педагошки рад, због чега је био омиљен међу студентима.

Посебно треба истаћи његов велики таленат за науку. Објавио је више од 90 научних радова од чега велики број у водећим светским часописима за математику и примењену математику, као Advances in  Computational Mathematics (Springer),  Applied Mathematical Letters (Elsevier), Numerische Mathematik (Springer),  SIAM Journal of Scientific Computing (SIAM), Journal of Computational and Applied Mathematics (Elsevier),  IMA Journal on Numerical Analysis (Oxford University Press), Applied Mathematics and Computation (Elsevier),  и др. Бавиo се нумеричком математиком, посебно нумеричком анализом, нумеричком интеграцијом, ортогоналним полиномима, научним израчунавањима. Нису му била страна ни научна истраживања у другим областима математике, рачунарства и инжењерства.

Током своје професионалне каријере сарађивао је са многим математичарима, међу којима се истиче сарадња са академиком Градимиром Миловановићем, проф. Маријом Станић, проф. Татјаном Томовић и многим другим колегама. Проф. Цветковић је био изванредан математичар и нумеричар, што ће најбоље показати истраживања млађих нараштаја који ће наставити његов научни рад.

Свима ће остати у сећању изузетан рад проф. Цветковића у настави, струци и науци. За Катедру за математику његова изненадна смрт је ненадокнадив губитак, не само као стручњака већ и коректног колеге и доброг човека. Овим речима од проф. Цветковића опростиле су се његове колеге са Катедре за математику.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.