Пријемни на Машинцу: Лед пробили будући стручњаци за ИТ у машинству

На Машинском факултету у Београду почео је пријемни испит за упис у прву годину акредитованих Основних академских студија, који ће трајати два дана. У трци за индекс Машинског факултета ове године учествује укупно 1105 пријављених кандидата који су конкурисали на један од укупно два студијска програма на Основним академским студијама – Информационе технологије у машинству и Машинско инжењерство.

Тест из математике данас је полагало 159 кандидата који су се определили за студијски програм Информационе технологије у машинству. На овом програму биће уписано укупно 60 студената (20 на терет буџета РС и 40 самофинансирајућих).

У четвртак, 30. јуна, пријемни полажу кандидати који су се определили за студијски програм Машинско инжењерство. На једно, од укупно 620 места (520 финансираних из буџета РС и 100 самофинансирајућих) на овом студијском програму конкурисало је 945 кандидата.

Машински факултет је и ове године један од најтраженијих факултета међу младима. На то је утицало више фактора. На првом месту, машински инжењери су веома тражени на тржишту рада о чему говори и податак да многи од њих нађу запослење и пре дипломирања. Поред тога, будући бруцоши наводе да је Машински факулет добар спој теорије и праксе, а диплома је призната у целом свету. На Мастер студијама се нуди широк спектар различитих усмерења која  су интересантна, иновативна и доносе корист не само студентима који заврше факултет већ и целом друштву.

После пријемног испита утисци су различити, али за већину кандидата тест из математике није био тежак. То потврђују и наши млади саговорници.

Вељко Кнежевић, матурант Техничке школе у Ужицу каже да су задаци били углавном лаки али да је било и неких тежих. „За студије машинства сам се определио првенствено због новог смера Информационе технологије у машинству,  који ми отвара могућност да се запослим одмах после дипломирања“,  наводи наш млади саговорник.

„Задаци нису били тешки за све који су се озбиљно припремали за пријемни испит. Лакши су него претходних година“, каже Лана Бабић, матуранткиња Гимназије „Патријарх Павле“ из Београда, која себе види у области програмирања због чега је и конкурисала на студијски програм ИТ у машинству.

Тест из математике није био тежак ни Николи Николићу, доскорашњем ученику 7. Београдске гимназије. „Нисам се посебно припремао, јер тип задатака које смо сада радили сличан је задацима са пријемног за Војну академију, где сам прошле године конкурисао на смер за ваздухопловство“, каже Никола. Студијски програм Информационе технологије у машинству му је прва жеља, а после основних студија намерава да настави школовање на једном од укупно 22 модула на мастер студијама Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.