Сајам технике 2022: Министар Ружић обишао штанд Машинског факултета

Машински факултет у Београду и Иновациони центар Машинског факултета и ове године учествују на Међународном сајму технике и техничких достигнућа где представљају своје образовне и истраживачке капацитете, пројекте и достигнућа својих истраживача, као и успешне студентске пројекте.

Штанд Машинског факултета  посетио је министар просвете, науке и технолошког развоја РС Бранко Ружић где су га угостили декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић и продекан за научно-истраживачку делатности, проф. др Драгослава Стојиљковић.

У срдачном и пријатељском разговору било је речи о актуелним иновативним пројектима на којима раде истраживачи Машинског факултета. Министар је имао прилику да се упозна и са пројектима на којима раде студенти окупљени у тимовима „Друмска стрела“, „Беоавиа“ и „Confluence Belgrade“. Реч је о пројектима у области моторних возила, бродоградње, ваздухопловства, где самостално раде на развоју и изради електричног тркачког возила, беспилотних летелица и пловила на соларни погон.

На 64. Међународном сајму технике, који се одржава под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, поред Машинског факултета представљају се други факултети, научни институти,  фондови за науку и иновациону делатност, као и научно-технолошки паркови.

Говорећи о важности представљања образовног и истраживачког рада факултета на оваквим сајамским манифестацијама, декан Машинског факулета је подсетио да је Сајам технике традиционално место где се Машински факултет представља.

„За нас је Сајам технике јако важан. Уосталом машинство и техника су једна реч. Припремили смо доста експоната за овај сајам. Ту су наша три студентска тима које сматрамо својим понајбољим брендом. Поред тога, припремили смо и панеле на којима су представљени пројекти на којима тренутно радимо. Реч је о неколико Horizon 2020 пројекта, као и неколико међународних пројеката на којима радимо с бројним универзитетима у свету“, навео је проф. Поповић.

Оцењујући овогодишњи сајам као један од најопосећених у последњих неколико година, он је изразио уверење да ће ова манифестација у великој мери допринети још већем интересовању младих за студије машинства и да ће овогодишњи упис на Машински факултет бити много бољи него претходне године.

Проф. Стојиљковић се осврнула на најактуелније пројекте на којима тренутно раде истраживачки Машинског факултета.

„Наши пројекти могу се поделити у неколико категорија. Пре свега то су пројекти које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност. Међу њима је и пројекат MISSION4.0, један од 12 пројеката у области вештачке интелигенције које финансира Фонд за науку РС. Друга група пројеката су пројекти финансирани од стране Европске уније, као што су SIRAMM и AGROinLOG Horizon 2020. Они су веома интересантни јер се баве темама као што обновљиви извори енергије. У контексту тренутне енергетске ситуације у свету то су веома актуелне теме и за европски истраживачки простор. На крају, ту су и пројекти које финансира Фонд за иновациону делатност“, навела је, између осталог, проф. Стојиљковић.

Према њеним речима присуство Машинског факултета на Сајму технике је прилика да се представе резултати наведних пројеката, као и резултати пројеката на којима раде студенти. „На тај начин будућим студентима можемо да покажемо шта све може да се ради на Машинском факултету и у којем правцу иду истраживања и да кроз то сагледавање добију додатну мотивацију да постану студенти и будући истраживачки Машинског факултета“, закључила је проф. Стојиљковић.

Овогодишњи Сајам технике и техничких достигнућа који се одржава под слоганом  „Иновације пред вашим очима“окупио је од 500 излагача, производних и пројектантских компанија, научно-истраживачких и образовних институција и иновативних појединаца из тридесетак земаља света.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.