Друмској стрели признање „Корак у будућност“ за младе иноваторе

Формула студент тим „Друмска стрела“ који ради на пројектовању и изради електричног тркачког возила награђен је специјалним признањем  „КОРАК У БУДУЋНОСТ“ за младе иноваторе, као један од најуспешних учесника 64. Међународног сајма технике и технолошких достигнућа.

Душану Опсеници, координатору пројекта „Друмска стрела“ признање је уручио председник стручног жирија Београдског сајма, проф. др Коста Јовановић. Стручни жири радио је у саставу: проф. др Коста Јовановић, проф. др Лазар Сарановац, проф. др Петар Б. Петровић, проф. др Ненад Митровић, проф. др Драган Повреновић, проф. др Весна Радојевић и Драган Сатарић.

Свечаности у управној згради Беoградског сајма присуствовали су декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, продекан за научно истраживачки рад Машинског факултета, проф. др Драгослава Стојиљковић, председник Удружења студентска техничка такмичења Богдан Чарапић, као и чланови формула тима.

Као први ментор Формула студент тима „Друмска стрела“, декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић је изразио задовољство што је стручни жири овогодишњег Сајма технике посебним признањем наградио младе и талентоване студенте.

„Рад и усавршавање студената кроз овакве пројекте представља будућност. Машински факултет ће свакако овакав начин организације рада ширити, јер то је прилика за студенте да стекну нека нова знања и социјалне вештине које не могу да добију током студија. С друге стране, будући стручњаци који учествују у оваквим и сличним пројектима имају предност приликом запослења“, истакао је проф. Поповић.

„Ова награда је дефинитивно велики подстрек и велики „ветар у леђа“ да је наш рад и сам пројектат препознат. Истовремено, то нас обавезује да идемо „корак напред“ и да следеће године поново будемо међу најбољима“, рекао је Душан Опсеница, иначе, студент Машинског факултета у Београду.

Формула студент тим „Друмска стрела“ је основан 2010. године и од тада наступа на прстижним Формула студент такмичењима широм Европе.  Иза себе имају девет возила са бензинским мотором и више од 20 такмичења на којима су постигли завидне резултате, признања и похвале стручњака водећих аутомобилских индустрија у свету. Крајем децембра прошле године представили су и своју прву формулу на електрични погон с којом од ове године представљати Универзитет у Београду и Србију на престижним међународним такмичењима.

Тим окупља студенте Машинског факултета и њихове колеге са других факултета Универзитета у Београду (, Електротехничког, Технолошко-металуршког, Ахитектонског, Факулета организационих наука и Факултета драмских уметности).

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.