Проф. др Ђорђе Козић: Инжењер и композитор прве инклузивне опере

Извођењем инклузивне опере „Часовничар“ на сцени Амфитеатра – А Машинског факултета у Београду  у уторак, 22. марта, свечано је обележен 80-ти рођендан проф. др Ђорђа Козића, редовног професора на Катедри за термомеханику у пензији и аутора поменуте опере.

Оно што на први поглед оперу „Часовничар“ чини несвакидашњом јесу сами извођачи. Солисти опере су особе за различитим врстама инвалидитета, док су чланови хора корисници удружења „Живимо заједно“ – особе са интелектуалним сметњама у развоју, који су кроз музику показали да њихова „различитост“ не зна за границе.

У опери учествују Никола Радојловић и Немања Митић (тенори), Андријана Филиповић и Оливера Милојевић (спорани) и  Миодраг Кастратовић (бас).

Проф. Козић је своју инспирацију пронашао у дневнику Алберта Ајнштајна и његовој белешци о необичном сусрету са колегом Јоханом Вајсом који му је том приликом представио један већ познати патент – часовник. Међутим, тај часовник је имао способност да осети емотивно стање свог корисника.

Посебност проф. Козића, као академског професора, истраживача и стручњака за термодинамику изражена је, не само у његовој тежњи ка научној истини, него и кроз љубав према уметности, посебно музици. Иако су машинство и музика на први поглед неспојиви, проф. Козић је мишљења да те две области повезује на првом месту математика.

„Као и машинство и музика је веома повезана са математиком. Сама њена организација је у неким музичким односима. Када се те законитости уоче и схвате у раном детињству, њихова примена у одраслом добу може да помогне у неким другим релацијама. Зато се залажем да се деца у што ранијем узрасту уводе у свет музике. То је добар подстицај интелектуалном развоју и схватању света, што је од велике важности за сваку науку“, рекао је својевремено проф. Козић у интервјуу за сајт Машинског факултета.

Најбољи музичар међу термодинамичарима и најбољи термодинамичар међу музичарима

О свестраној личности проф. Козића, његовом наставном, научном и стручном раду говорили су чланови Катедре за термомеханику и колеге с Машинског факултета.

Поздрављајући бројне госте и честитајући слављенику важан животни јубилеј, професор емеритус, др Александар Седмак, редовни професор Машинског факултета у пензији је изнео своје личне импресије о проф. Козићу, кога је описао као човека пуног енергије и једног од ветерана којим се Машински факултет поноси.

 „Понекад делује да је његова енергија већа и јача од биланса који показује први закон термодинамике. Већина нас је мрзовољна, помало нервозна и неретко имамо трему када идемо на предавања. Једини човек којег сам видео да весео иде на наставу био је проф. Козић“, рекао је проф. Седмак.

„Као свестрана личност, проф. Козић свет око себе није сагледавао само с практичне, инжењерске стране, него и са уметничке и филизофске, тражећи у свему дубљи смисао и формулу универзалности и општости“, истакао је шеф Катедре за термомеханику, проф. др Милан Гојак.

Професора Козића описао је као одличног професора, заљубљеника у науку и професорски позив. „На предавања је ишао са радошћу, а даске на бини испред студената, биле су за њега даске које живот значе. Остаће у пријатном сећању  хиљадама студената којима је држао наставу, што је јако битно за престиж Машинског факултета, као и за саму Катедру за термомеханику, закључио је проф. Гојак.

Доцент, др Неџад Рудоња присетио се студентских дана и првог сусрета с проф. Козићем и предавањима из термодинамике, која су, како је навео, била веома надахуната и инспиративна. „Проф. Козић је имао јединствен приступ и веома концизна предавања. Кроз бројне сликовите примере с лакоћом је објашњавао и најтеже појмове и законе  у термодинамици, као што су појам ентропије и Други закон термодинамике, у чему је посебно уживао“, рекао је, између осталог, доц. др Рудоња.

Скупу се затим обратио и проф. др Милан Лечић, шеф Катедре за механику флуида и дугогодишњи пријатељ проф. Козића. „Иако нисам имао срећу да ми професор предаје термодинамику, веома сам поносан што сам током своје професионалне каријере био у прилици да упознам једног тако врсног интелектуалца и будем професор на факулету на којем је професор Ђорђе Козић“, рекао је проф. Лечић.

После пригодних обраћања чланова Катедре за термомеханику и колега с Машинског факултета, чланови катедре су проф. Козићу уручили симболичан поклон – књигу о музици.

Портрет проф. Козића

Проф. др Ђорђе Козић је радећи на Машинском факултету прово 37 година. Прошао је сва научна звања од асистента до редовног професора. Био је шеф Катедре за термомеханику и шеф Центра за теоријску и примењену термомеханику и сагоревање Машинског факултета. Предавао је Термодинамику и Преношење топлоте и масе.

Као хонорани професор био је ангажован на Факултету за дизајн, где је предавао предмете Бионика у дизајну и Научни принципи у дизајну. Био је ментор за више од 100 дипломских радова, магистарских теза и докторских дисертација.

Сарађивао је са Институтом за материјала, Европским центром за мир и развој, Машинским факултетом у Марибору, Техничким универзитетом у Будимпешти и бројним компанијама. Такође је учествовао у више пројеката које су финансирали министарства за науку и заштиту животне средине РС.

Проф. Козић је аутор више десетина објављених наслова уџбеничке и стручне литературе, међу којима се издваја књига „Термодинамика – инжењерски аспекти“ за коју је награђен Светосавском наградом Машинског факултета за најбољу књигу у 2019. години.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.