Студенти Катедре за шинска возила у стручној посети Депоу Сава

Студенти треће године ОАС Машинског факултета у Београду, који слушају предмет „Животни циклус шинских возила“, посетили су Депо Сава – Специјализовану радионицу за одржавање трамваја на Новом Београду, где су имали прилику да се упознају са организацијом процеса одржавања, проблемима и изазовима у овом сектору ГСП-а.

Студенте је поздравио господин Милан Гегић, шеф одржавања у ДЕПОУ САВА, а затим их повео у обилазак радионица и упознао са организацијом процеса одржавања трамваја. Овом приликом студенти су информисани о технологији одржавања најновијег типа трамваја „CAF“, као и старијих модела „КТ4“ и „DIVAG“ – трамваја и приколица које је Београду донирао град Базел.

Стручне посете су саставни део едукације студената на Машинском факултету и од великог су значаја за стицање практичних знања. С обзиром да одржавање шинских возила представља најдужу фазу у животном циклусу једног машинског система, упознавање са расположивим ресурсима у нашој земљи је веома важно и корисно за студенте Катедре за шинска возила.

Током посете,  руководство ГСП-а и представници Катедре за шинска возила Машинског факултета договорили су правце будуће сарадње у области образовања и развоја недостајућих стручних кадрова, што ће, како је оцењено, у великој мери подићи ниво пословања овог предузећа.

„Имајући у виду постојеће стање возног парка, планове набавке нових трамваја и старосну структуру ускостручног инжењерског кадра, мастер инжењери у области железничког машинства су дефицитаран кадар у овом предузећу. С тим у вези, ГСП Београд ће, поред стручних посета, студентима основних и мастер академских студија Катедре за шинска возила, омогућити и обављање стручне праксе, као и стручну помоћ при изради завршних и мастер радова. Оно што је најважније будући мастер инжењери железничког машинства имаће прилику да у овом предузећу заснују и радни однос“, каже ванр. проф. др Јован Танасковић који је и организовао стручну посету Депоу Сава.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.