Конференција „Електране 2021“: Србија може да буде предводник енергетске транзиције Југоисточнe Европe

Свет се налази у сред великих промена и зелене енргетске транзије, а Србија има потенцијал да буде предводник тих процеса у региону Југоисточне Европе, истакнуто је на међународној конференцији „Електране/ Powerplants 2021“, која се одржава на Машинском факултету у Београду.

Скуп је отворила потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, која је поручила да су промене у области енергетике неминовне и да Србија има довољно капацитета да дефинише озбиљне правце и стратегије како би обезбедила енергетску безбедност земље уз поштовање принципа заштите животне средине.

„Климатске промене и енергетска транзиција јесу реалност а на нама је да ту реалност искористимо као подстицај за бржи развој енергетског сектора. Ако желимо Србију која има довољно енергије за развој, онда је сада прави тренутак да почнемо да планирамо на који начин желимо ту енергију да обезбедимо“, истакла је министарка.

Подсетила је да је Србија у енергетску транзицију кренула усвајањем нових закона из области рударства и енергетике и да су учињене крупне, дугорочне и стратешке промене које су основ и за нове инвестиције.

„Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике, који усклађен с најважнијим регулативама ЕУ. Започели смо и израду најважнијих стратешких докумената, међу којима су Интегрисани национални енергетски и климатски план Србије за период до 2030. године са пројекцијама до 2050. године и Стратегија развоја енергетике Србије за период до 2040. године са пројекцијама до 2050. године“, навела је Михајловићева.

Кад је реч о коришћењу обновљивих избора енергије, она је рекла да је циљ да до 2040. године њихов удео буде 40 одсто, односно 50 одсто до 2050. године. „Спремили смо и инвестициони план са пројектима вредним више од 17 милијарди евра за изградњу великих и средњих хидроелектрана, нових капацитета за производњу енергије из ОИЕ, изградњу гасних електрана, развој додатних капацитета за складиштење енергије као и развој водоничних технологија”, истакла је министарка.

Напомињући да свака промена ствара отпоре и да многи проналазе разлоге и изговоре да је нешто немогуће, она је указала на важност отворених разговора о енергетској транзицији земље.  „Нови стратешки документи даће смернице и визије у ком правцу треба да идемо а то не можемо да урадимо без учешћа универзитета и професионалних удружења. Пред нама су огромни потенцијали и могућности. Уколико будемо робовали отпорима бојим се да нећемо далеко стићи”, закључила је министарка.

Учеснике конференције је поздравио и пожелео им успешан рад,  декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а речи добродошлице упутили су и председник Друштва термичара Србије, проф. др Милан Радовановић, председник Агенције за енергетику РС, господин Дејан Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Ивица Радовић, као и представник ЈП Електропривреда Србије, проф. др Александар Гајић.

Основни циљ скупа је размена научно-стручних знања и искустава који доприносе имплементацији Уговора о енергетског заједници Југоисточне Европе (ECSEE Treaty), а међу најважнијим темама су питања декарбонизације, одрживог развоја и конкурентности, као и примена нових политика, технологија, иновативних решења система и уређаја, продужавање радног века постојећих електрана и експлоатоациони проблеми термо/хидро/ветро и других електрана.

У раду конференције, која је због актуелне епидемилошке ситуације организована делом уживо, а делом онлајн, учествује велики број истраживача и експерата и из земље и света, као и представници надлежних институција и привредних организација из земаља потписница и посматрача Уговора о Енергетској заједници Југоисточне Европе (ECSEE Treaty).

Конференцију „Електране/ Powerplants 2021“ је организовало Друштво термичара Србије у сарадњи са ЈП „Елетропривреда Србије“, а под покровитељством Министарства рударства и енергетике, Министарства заштите животне средине и  Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.