Еуробот 2021 у Новом Саду:  Роботоид раме уз раме с најбољима

Студенти Машинског факултета у Београду окупљени у тиму „Роботоид“ од 2017. године раде на развоју и изради малих аутономних мобилних робота за ЕУРОБОТ – међународно такмичење у домену роботике. На овогодишњем националном такмичењу Новом Саду, освојили су шесто место у конкуренцији 11 најбољих екипа из Србије. 

Роботоид  је основан на иницијативу асистента Младена Регодића са Катедре за теорију механизама и машина, који је ментор и велика подршка студентима. Тим броји шеснаест чланова, а чине га студенти основних и мастер студија.  Амбиција им је да наредне године буду један од укупно три тима који ће представљати Србију на европском ЕУРОБОТ такмичењу.

Ово такмичење је добра прилика за студенте да примене стечена знања, науче нешто ново и као тим стекну искуство рада у решавању одређених проблема. Такмичење се одржава једном годишње и сваке године се задаје нови задатак који робот треба да реши у одређеном времену. Ове године задатак је био скупљање, одлагање и сортирање чаша, покретање експеримента и активирање заставице.

На националном такмичењу у Новом саду, тим су представљали су Петар Благојевић, Небојша Ђорић, Лука Лука Ђорђевић, Марко Ђуровић, Павле Илић, Урош Илић, Немања Танасковић и Милан Стојановић, а главни такмичари били су два аутономна робота, односно, један мањи и један већи уређај, на чијем је развоју и изради тим дуго и вредно радио.

 

Пре уласка на тзв. борилиште, роботи су успешно прошли проверу испуњености техничких захтева и доказивања перформанси тзв. хомологацију. То значи, да су потупно аутономни у енергетском и управљачком смислу и спремни да самостално обављају задатке и решавају новонастале ситуације.

Такмичење се одвијало у пет рунди. Роботи су најпре сакупљали и соритирали чаше црвене и зелене боје на поља предодређена за то, а затим је било потребно да се активира експеримент у виду светионика са светлосном сигнализацијом. У последњих петнаест секунди било је неопходно да се направи фотографија одређеног објекта и издигне заставица на роботу. Да у борилишту не би долазило до судара са противником, роботи су имали уграђене ултразвучне сензоре.

У тиму су задовољни постигнутим резултатом. С обзиром да тим постоји тек четири године и да су имали знатно скромнији буџет за израду робота у односу на друге екипе, освојено шесто место у изузетно јакој конкуренцији на набољи начин говори о компетентности студената Машинског факултета.

У самом врху табеле и ове године биле су екипе Факулета техничких наука у Новом Саду, које су последњих година у самом врху националног и европског ЕУРОБОТ такмичења.

„С обзиром да смо се такмичили са елитним европским тимовима, задовољни смо постигнутим резултатом. Екипе из Србије годинама су високопласиране на ЕУРОБОТ такмичења. О томе најбоље говори успех који је 2019. године постигла екипе Факултета техничких у Новом Саду, освојивши прво место. Сруге стране, многе колеге кажу да су наше националне квалификације најтеже, јер је у Србији највећа конкуренција“, каже Марко Ђуровић, члан подтима за пројектовање.

Због актуелне епидемиолошке ситуације у свету, европско ЕУРОБОТ такмичење је и ове године одложено. Из тог разлога такмичење у Новом Саду није имало је искључиво регионални, али не и квалификациони карактер.

„То није умањило значај овог такмичења које је одржано крајње професионално и уз учешће 11 најспремнијих екипа.  Нисмо потценили ни једну екпу, нити смо очекивали да ће такмичње имати аматерски ниво. Судије су свој посао радиле одговорно, а на борилиштима је владао фер плеј“, наводи Марко. Он се захвалио управи Машинског факулета и спонзорима који су материјално и узслужно помогли рад тима и без чије подршке не би били спремни за такмичење, нити у прилици да отпутују у Нови Сад.

Пројектовање и израда аутономног мобилног робота је веома озбиљан и захтеван задатак за студенте који улажу велики напор да би уређај довели до такмичарског нивоа. Изазови су многобројни…

„У пројекат смо ушли као ентузијасти и заљубљеници у роботику. Учили смо у ходу. Уз пуно уложеног труда и времена савладали смо много тога када је реч, не само о пројектовању, него и програмирању робота. О томе најбоље говоре и наши резултати“,  каже Небојша Ђорић, члан подтима за електронику и управљање.

Такмичење у Новом Саду било је прилика и за размену знања и искустава међу тимовима. „Током завршних припрема могли смо међусобно да пратимо начин рада уређаја. То нам је помогло да увидимо и на лицу места исправимо неке грешке у писању кодова. С обзиром да смо потрошили прилично времена да оспособимо тренутне компоненте како би испуниле тражења понашања, схватили смо да су нашим роботима потребне квалиетније и брже компоненте да би били технолошки компатибилни са првопласираним екипама. У сваком случају стекли смо нова знања која ће нам много значити током предстојећих припрема за наредну сезону“, истиче на крају  Небојша.

Еуробот је међународно такмичење младих (претежно студената) из домена роботике које се сваке године одржава у другој земљи (Швајцарској, Русији, Француској, Немачкој, итд.) Прво такмичење је одржано 1994. године са девет екипа из четири земље, док је 2019. године учествовало 50 екипа из чак 31 земље. На такмичењу могу да учествују само по три екипе из сваке земље, што значи да оне које имају више екипа организују своја национална такмичења на којима се бирају најбољи. Тренутно,  национална такмичења имају само Француска, Швајцарска, Белгија, Шпанија, Немачка, Аустрија и Србија.

(Извор: Машински факултет)

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.