Седми Конгрес студената технике: „Технологије модерног инжењерства“

„Технологије модерног инжењерства“ тема је овогодишњег, седмог по реду, Конгреса студената технике који је почетком априла одржан у Конгресном центру Ратко Митровић на Златибору.  Скуп је организовао Савез студената Машинског факултета у Београду у сарадњи са техничким факултетима Београдског универзитета, а главни циљ јесте стицање нових знања из области техничко-технолошких наука и њихова примена у решавању конкретних инжењерских проблема.

Због актеулне епидемилошке ситуације скуп је одржан уз ограничен број учесника, а већина заинтересованих догађај је пратила на YouTube каналу. Као и ранијих година, предавачи су били еминентни професори универзитета, стручњаци из ресорних министарстава, као и представници  најуспешних компанија које послују у Србији.

Конгрес је свечано отворио продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Љубодраг Тановић. Он је указао да скупови, као што је Конгрес студената технике, имају вишеструки значај за младе академце, посебно када је реч о стицању додатног знања поред оног које се стиче на факултетима. Продекан се затим осврнуо и на наставни процес у условима пандемије Корона вируса, оцењујући да је за успешни завршетак школске године најважнија добра комуникација између професора и студената. Учеснике конгреса је  поздавио и студент продекан Машинског факултета Никола Јокић,  уједно и председник Савеза студената МФ.

Радни део скупа почео је излагањем проф. Тановића на тему „Нове генерације машина алатки, алата и процеса“. Он је студенте упознао с иновацијама и прогресом у области производног машинства, а акценат је ставио на алате и машине малих димензија које су преносиве и не заузимају велики простор у производним погонима. Учесицима се затим обратио, др Емил Вег, ванредни професор на Катедри за теорију механизама и машина који је говорио на тему „Будућност едукације – изазови онлајн наставе“.

Другог дана конгреса учесници су имали прилику да сазнају нешто више о биогоривима и инжењерским процедурама у заштити животне средине. Доц. др Владимир Јовановић са Катедре за технологију материјала одржао је предавање на тему  „Биогорива- истине и заблуде“ и кроз конкретне примере студентима указао на најчешће заблуде када је реч о овој теми. Проф. др Александар Јововић са Катедре за процесну технику говорио је о позитивним и негативним могућим утицајима отварања рудника литијума у околини Лознице на животну средину. Он се том приликом освнуо и на резултате истраживања о могућим утицајима рудника литијума на животну средину које је спроведено после најаве компаније Рио Тинто да ће овом делу Србије отворити рудник и индустријску зону.

Др Милош Милошевић, научни сарадник у Иновационом центру Машинског факултета представио је конкретан процес израде специјалног чепа за винске боце. Реч је о проналаску који омогућава точење вина на чашу, а да при томе, остатак вина у боци остаје у заштитној атмосфери инертног гаса аргона, не мењајући квалитет. „Истраживање система за даљинско пилотирање летелицом са параметрима кретања летелице у повратој спрези“  назив је предавања које је одржао Милош Петрашиновић, асистент на Катедри за ваздухопловство.

Представници немачке компаније  ZF Friedrichschafen AG, која је један од спонзора овогодишњег конгреса,  представили су начин пословања и развојне планове ове компаније која последњих година послује у Србији. Они су студентима указали и на могућности професионалног усавршавања, па и запослења у свим секторима компаније, било да је реч  о производњи, инжењерингу или истраживању и развоју.

Проф. др Александар Седмак одржао је предавање на тему „Заваривање и заварене конструкције“  и на јединственом примеру моста Газела студентима објаснио основне принципе заваривања, с посебним овртом на концентрацију напона и делове конструкција.

Трећи дан конгреса започео је предавањем др Ивана Златановића, ванредног професора на Катедри за пољопривредно машинство који је говорио на тему „Савремени приступ сушењу прехрамбених материјала“.Студенти су имали прилику да се упознају  са основним процесима, машинама и алатима потребним за процес сушења прехрамбених намирница. Др Војислав Симоновић, такође ванредни професор на Катедри за пољопривредно машинство одржао је предавање на тему  „Спектрално извиђање стања биљака у прецизној пољопривреди“. Он је студентима објаснио начин  извиђања усева помоћу беспилотне летелице опремљене адекватним камерама, који се као метода даљинске детекције и анализе пољопривредних парцела примењује у оквиру прецизне пољопривреде.

Др Горан Младеновић, ванредни професор на Катедри за производно машинство говорио је о примени рачунара у брзом пројектовању производа, а затим је проф. др Снежана Кирин одржала предавање на тему  „Поступак процене ризика заснован на интегритету и веку конструкције“ . На ову тему надовезао се проф. др Александар Седмак који је указао на значај  примене методе коначних елемената у инжењерској пракси. Он је на примеру вештачког кука указао на важност константног надзора и провере стања напона комплексних конструкција за одржавање, безбедност и стабилност објекта.

Чланови студентског тима „Роботоид“ представили су пројекат малог аутономног мобилног робота који израђују за Еуробот – међународно такмичење намењено студентима и младима који се баве роботиком. Пажњу учесника привукло је излагање  докторанта Ђорђа Јевтића који је  одржао занимљиво предавање на тему „Аутономност кретања мобилног робота – летелице за рад на висинама – специфичности конфигурације прототипа, моделирање, функционална апроксимација и машинско учење ојачавањем“.

Седми конгрес студената технике завршен је свечаним уручењем сертификата и захвалница учесницима и предавачима. За седам година година постојања, конгрес је постао препознатљив студентски догађај у Србији.  Амбиције су да у наредним годинама постане престижан едукативни скуп на којем ће студенти имати прилику да се упознају са најновијим техничким достигнућима.

(Извор: Савез студената МФ)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.