Свечано уручене Теслине награде за стваралаштво младих у 2019/20.г.

Добитницима „Теслине награде за стваралаштво младих у 2019/20. г.“,  Јовани Петровић, Нади Милутиновић и Душану Бојовићу, дипломцима Машинског факултета у Београду, свечано су уручене дипломе и плакете с ликом нашег великог научника, као симболи ове најпрестижније награде, коју традиционално додељују  Фондација „Никола Тесла“ и ПУ „Електромашиноградња“ из Београда.

На пригодној свечаности на Машинском факултету у Београду, младим ствараоцима награде је уручио председник Фондације „Никола Тесла“ проф. др Милун Бабић. Том приликом подсетио је на велики научни допринос Николе Тесле чији су проналасци допринели технолошком прогресу човечанства.

„Да није било Николе Тесле наше окружење би данас било мрачније и недоступније. Да није својим животом, радом и стваралачким подвизима исповедао веру у разум и сварао научна и проналазачка чуда, не би наша планета ноћу светлела, не би технолошког и производног прогреса, нити компјутера, интернета, телевизије, мобилних телефона, нити робота“, поручио је проф. Бабић.

Теслина награда за стваралаштво младих традиционално се додељује у оквиру манифестације „Теслини дани енергетике“.  У веома јакој конкуренцији  академских радова (пројекти, мастер и завршни радови) према оцени жирија квалитетом су се посебно издвојили радови троје дипломаца Машинског факултета у Београду.

Реч је о мастер раду Јоване Петровић  „Предикција вибрационих карактеристика хидрауличне турбине у експлоатацији помоћу вештачких неуронских мрежа“, под менторством проф. др Ивана Божића са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе.  Затим, „Термодинамичка анализа рада хибридног ORC постројења“ , рад Наде Милутиновић  под менторством проф. др Милана Гојака са Катедре за термомеханику, као  и рад Душана Бојовића „Идејно решење позиционера за аутоматизовану калибрацију сонде са пет рупица за мерење 3Д поља брзине и притиска“ Душана Бојoвића, под менторством проф. др Ђорђа Чантрака са Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе.

Свечаном уручењу награда и презентацији награђених радова, поред ментора, присуствовали су и проф. др Милош Недељковић, шеф Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе, као и проф. др Мирко Коматина, шеф Катедре за термомеханику.  Они су захвалили проф. Бабићу и Фондацији „Никола Тесла“ што негују ову лепу традицију  и на тај начин подстичу истраживачки дух и стваралаштво код младих.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.