Уговор о сарадњи Машинског факулета са компанијом Бросе потврда квалитета образовног и научног рада

Машински и Електротехнички факултет у  Универзитета у Београду Београду потписали су данас одвојене уговоре о пословно-техничкој сарадњи са немачком компанијом Бросе, којим је озваничена будућа сарадња научно истраживачке заједнице и реномиране немачке компаније, која је почетком ове године започела изгадњу своје фабрике и развојног центра у Панчеву.

Уговор  са представницима компаније Бросе,  Романом Стракошем и Томасом Шпанглером,  потписали су  декан Машинског факуллтета, проф. др Радивоје Митровић и декан Електротехничког факултета, проф. др Мило Томановић.

„Долазак компаније Бросе у Србију, која планира да поред проиизводног погона отвори и одељење за истраживање и развој набоља је потврда да се на Машинском факултету школују стручни кадрови, квалификовани, компетентни и спремни да одговоре савременим технолошким изазовима“, оценио је после потисивања уговора, проф. др Александар Симоновић, продекан за научноистраживачки рад Машинског факултета. 

Говорећи о будућој сарадњи са немачком компанијом, он је прецизирао да се уговором отвара простор не само за сарадњу кроз разне видове обука и наставе, него и за активну професионалну сарадњу и размену знања и искустава кроз пројекте истраживања и развоја.

Потписивању уговоора преходио је састанак на којем су којем су представници компаније Бросе представили своје пословне и развојне планове у Србији, а одржане су и презентације о образовним и научним капацитетима којим располажу Машински и Електротехнички факултет.

Гости из Немачке имали су прилику да се упознају и са пројкетима на којима раде студенти са ових факултета.  Студенти Машинског факултета представили су пројекте тркачких возила на електро погон и са класичним СУС мотором на чијем развоју и изради ради Студент формула тим „Друмска Стрела“. Њихове колеге са ЕТФ-а представили су се са пројектом у области у области енергетске ефикасности на којима ради тим  H-Bridges.

Пре састанка на Машинском факултету, председница Владе Србије  Ана Брнабић одржала је заједнички састанак са  делегацијом немачке компаније Бросе, коју је предводио извршни директор Урлих Шрикел и деканима Машинског и Електротехничког факултета, проф. др Радивојем Митровићем и проф. др Милом Томановићем.

Председница владе захвалила је представницима немачке компаније на поверењу да инвестирају у нашој земљи. Истакла је да изузетно цени визију менаџмента компаније да осим производње у Србији оснује и центар за истраживање и развој. Она је нагласила да је успостављање сарадње са универзитетима у Србији, пре свега са Електротехничким и Машинским факултетом, од суштинске важности јер је један од циљева владе дубље и ефикасније повезивање компанија са образовним системом и студентима.

Немачки „Бросе“, четврти је по величини у свету, када је реч о породичним компанијама које се баве снабдевањем аутомобилске индустрије. Они развијају и производе мехатроничке системе за аутомобилска врата и седишта, као и електричне моторе и електронику. Послују у 24 земље, на 64 локације и имају више од 26.000 радника. Промет који остварују је 6,2 милијарде евра. Процењује се да свако друго возило у свету, има бар један „Бросе“ производ.

„Бросе“ је у марту ове године, започео изградњу своје фабрике и развојног центра у Панчеву, у коју ће уложити 180 милиона евра и запослити 1100 радника у наредних неколико година.  Планирано је да се прве производне линије покрену средином 2021. године. У њима ће се производити мотори и електроника за модуле вентилатора за хлађење, а сви прозиводи биће тестирани у развојном центру.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.