Проф. Тановић: У новој академској години настава по комбинованом моделу

У новој академској години 2020./2021., Машински факултет Универзитета у Београду наставу ће  изводити комбиновано и у складу са препорукама Универзитета у Београду и Министарства просвете, науке и технолошког развоја  РС.

“То подразумева  да ће се теоријски део наставе изводити на даљину, аудиторне вежбе комбиновано, део на даљину а део на факултету, а лабораторијске вежбе, као и провера знања и испити одвијати ће се у просторијама факултета уз максимално поштовање свих епидемилошких мера”, изајавио је за сајт Машинског факултета, продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић.

Још пре летње паузе, Управа факулета је наложила катедрама да сагледају могућност преласка на потпуну он лине наставу која би укључила и реализацију лабораторијских вежбања и проверу знања, уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације. „Факултет се спрема и за такав сценарио. Међутим, највећи проблем би били испити. У овом тренутку, према закону, испити могу да се организују искључиво у просторијама  високошколске установе, истиче наш саговорник.

Изразивши наду да ће епидемиолошка ситуација остати стабилна,  проф Тановић је навео да су катедре припремиле наставни материјал, као и видео клипове лабораторијских вежби за случај потпуне онлајн наставе.  „Сигурно да такав вид учења не може да буде очекиваног квалитета као када се предавања и вежбе реализују у лабораторијама, али сам уверен да ће наше колеге, својим знањем и искуством дугогодишњих универзитетских професора,  успети да и овај вид наставе реализују у потпуности у складу с наставним плановима и програмима. Разлике између непосредне наставе и наставе на даљину свакако постоје, али оно што је извесно јесте чињеница да ће онлајн настава у одређеном обиму постати део наставног процеса на универзитетима“, наглашава наш саговорник.

Настава на даљину није новина на Машинском факултету

Када је у марту због пандемије ЦОВИД 19 у Србији проглашено ванредно стање,  Машински факултет је спремно одоговорио на новонастале околности и за само седам дана наставу из учионица преселио на онлајн платформе.

„Настава на даљину није новина на Машинском факултету. Примена рачунарских технологија у настави и истраживањима је део традиције, а развијена ИТ инфраструктура омогућила је да образовни рад веома лако прилагодимо новонасталим околоностима. Набољи показатељ квалитета реализоване наставе у претходном семестру су резултати студената у јунско-јулском испитном року. Број положених испита и пролазност студената су на истом нивоу као и школске 2018./2019. године“, наводи проф. Тановић.

Квалитету онлајн наставе, како је рекао, допринела је и стална комуникација Управе Машинског факултета са Ректоратом Универзитета у Београду и представницима студентских организација.

„Размена мишљења и ставова са педставницима Ректората БУ и сарадња са Студентским парламентом кроз анкетирање студената у великој мери нам је помогло да наставу на даљину прилагодимо успешно реализујемо. Ако смо у тим условима, неприпремљени на новонасталу ситуцију, у томе успели, онда и у новој школској години не очекујемо проблеме. С обзиром да планирамо да у наставни процес уведемо нове, напредније платформе, настава на даљину ће свакако бити на квалитативно вишем нивоу“, каже наш саговорник.

Онлајн предавања и за бруцоше

За нову генерацију студената полазак на факултет ове године доноси мноштво изазова. Поред новог, академског начина учења, очекује их и другачији вид наставе и комуникације с предметним наставницима.

„Свечани пријем за око 700 бруцоша предвиђен је у понедељак, 21. септембра у великом Амфитеатру А са почетком у 8 часова и биће одржан уз све прописане епидемиолошке мере. То ће бити прилика да упознамо студенте и информишемо их о свему што их очекује током прве године студија у условима наставе на даљину. Како ће настава практично изгледати  сазнаће већ у уторак, 22. септембра када почињу петодневна онлајн предавања из математике и физике –  научних дисциплина кључних за студије машинства“, каже  проф. Тановић.

Да би свечаност протекла у атмосфери безбедној за здравље младих академаца и запослених на факултету, предвиђено је да студенти у зграду улазе селективно, подељени у групама и у временском размаку како би просторије могле да се очисте и дезинфикују. То значи да ће у Амфитеатру А, који иначе прима око 700 слушалаца, бити максимално 100 студената, чиме ће у потпуности бити испоштоване препоруке о физичкој дистанци од два метра, односно по  једној особи на 4м².

Ковид 19 није утицао на избор младих 

Упркос неповољној епидемиолошкој ситуацији, која је у великој мери онемогућила редовну промоцију факултета у средњим школама, студије машинства ове године желело је да упише око 1100 средњошколаца. Осврнувши се на резултате овогодишњег уписа за школску 2020/2021 годину, проф. Тановић каже да су на Машинском факултету веома задовољни одзивом младих.

Машински факултет је један од малобројних факутета Универзитета у Београду који је већ у првом уписном року попунио предвиђену квоту од 520 акредитовних буџетских места на студијском програму Машинско инжењерство и 20 акредитованих буџетских места на студијском програму Информационе технологије у машинству. Кад је реч о категорији самофинансирајућих студената, на Машинском инжењерству је такође испуњена предвиђена квота и уписано  100 студената, док је на студијском програму ИТ у машинству у јунском уписном року уписано 30 од предвиђених 40 студената.

Недавно је завршен и други уписни рок. Класично машинско инжењерство ове године похађаће укупно 529 буџетских и 100 самофинансирајућих студената. Међу деветоро кандидата изнад квоте на буџетским студијама су студенти из пројекта Министарства спољних послова „Свет у Србији“, држављани РС који су средњу школу завршили у иностранству и студенти који припадају групи афирмативних мера. Студијски програм ИТ у машинству пхађаће 20 буџетских и 38 самофинансирајућих студената, за два мање од предвиђеног броја.

Основни разлог што је на овом студијском програму и после другог уписног рока остало слободних мета, према речима проф. Тановића,  треба тражити искучиво у висини школарине која износи 180 хиљада динара.  „Ако имамо у виду да је за ИТ у машинству у јуну конкурисало 2,61 кандата на једно место, онда је сасвим јасно да би се већи број кандидата сигурно определио за овај студијски програм  да је школарина била мања“, навео је он.

Студенти ментори – важна подршка млађим колегама

Машински факултет у Београду сваком студенут поклања пуну пажњу како би што боље и лакше студирао. У том циљу, на почетку академске године  поред оранизовања бесплатних уводних предавања из математике и физике, сваки  бруцош добија и студента-ментора који му помаже да се што пре адаптира на академски начин учења.

Студент ментор, пројекат Студентског парламента Машинског факултета уведен је прошле године, а ове године о својим млађим колегама бринуће  43 најуспешнијих студената старијих година. Управа Машинског факултета је поздравила овај пројекат, као што је   подржала и друге студентске иницијативе чији је циљ уапређење квалитета наставе и већа пролазност студената.

Да би се бруцоши што брже и лакше прилагодили студентском животу и успешно испуњавали своје наставне обавезе, Машински факултет је припремио и Водич за бруцоше. У тој публикацији наведене су све  најважније информације о начину студирања, испитима и оцењивању, студентским јавним исправама, правима и обавезама студената… Такође, садржи и информације о где и на који начин се може конкурисати за студентски кредит и стипендију, како се користе студентски мејл и студентске картице, конкурише за домове и слично.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.