Двеста дванаест година Универзитета у Београду

Универзитет у Београду обележава 212 година постојања. Од оснивања растао је и развијао се у складу са временом и потребама савременог друштва.

На заједничкој седници Сената и Савета поводом дана Универзитета у Београду ректорка Иванка Поповић је оценила да је ова година била тешка и изазовна, али да је задовољна постигнутим.

фото: Танјуг

Истакла је чланство Универзитета у Београду у Европској универзитетској алијанси „CircleU“ и навела да је у претходних 12 месеци направљен помак у решавању великих инфраструктурних проблема факултета, чије просторно питање није у потпуности решено.

„Сада када смо на прагу да се усвоје ти пројекти, очекујемо и да ускоро крене градња. То је нешто што охрабрује и професоре и студенте и омогућава боље услове за рад“, навела је Поповић.

Навела је да ова година због епидемије вируса корона донела, како каже, слабости, али и похвале за учињени напор, пре свега у одржавању онлајн наставе.“За наставу на даљину су потребна значајна средства, а нову праксу студенти су прихватили са ентузијазмом“, истакла је она.

„Оно што смо урадили и што је битно за све аспекте деловања, у вези је са академском честитошћу, где смо показали да се Универзитет кадар да се суочи са проблемима, да не бежи од њих“, напоменула је ректорка.

Дан Универзитета обележава се 13. септембра у знак сећања на почетак рада Велике школе коју су 1808. године основали Доситеј Обрадовић и Иван Југовић.

„Ми који смо наследили од колега који су претходно водили Универзитет, добили смо задатак да га очувамо како бисмо још мало могли да му поправимо статус, што се и боримо да урадимо“, рекао је проректор Универзитета у Београду за наставу Петар Булат.

На свечаности су уручена и почасна звања „професор емеритус“ онима који су се истакли научним и педагошким радом и стекли међународну репутацију. Додељене су награде студентима генерације и награде за најбољи научноистраживачки рад.

„Београдски универзитет је матица многих универзитета, која је успела да пренесе знање и енергију“, рекао је министар просвете Младен Шарчевић. Он је истакао сарадњу са Универзитетом, коју је назвао плодоносном и додао да се заједнички ради на изради стратегије образовања и науке.

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.