Сенат БУ први пут у историји заседао путем видео-конференцијске везе

Први пут у историји Универзитета у Београду седница Сената одржана је путем видео-конференције везе. На тај начин у потпуности су испоштоване прописане мере о  заштити јавног здравља у условима ванредног стања и борбе против ширења корона вируса.

Електронској седници, која је одржана 8. априла, присуствовали су чланови Ректорског колегијума, декани факултета, директори института и председници већа групација и универзитетског Већа института, као и студентски представници. Рад седнице, пратили су и представници медија.

У уводном обраћању, председница Сената, ректорка проф. др Иванка Поповић известила је чланове о усвојеним актима органа јавне власти и мерама поступања у ванредним околностима, које су обавезујуће за чланице Универзитета у Београду.

На седници су усвојени текст Конкурса за упис у школску 2020/2021. годину, измене и допуне студијских програма, иницијативу за допуну Правилника о листи стручних, академских и научних назива, као и предлог Већа групација природно-математичких наука који се односи на поступак акредитације.

Посебно је било речи о питањима која се односе на организацију наставе у условима ванредног стања. Проректор за наставу,  проф. др Петар Булат известио је чланове Сената да се настава на свим чланицама Универзитета одвија путем различитих електронских платформи и да је је проценат одржане теоријске наставе, осим у случају неколико факултета, готово стопроцентан.

Чланови Сената су изразили забринутост када је реч о обављању исптиних и предиспитних обавеза студената, као и одржавању практичне наставе. Договорено је да ово питање буде предмет разматрања на наредној седници Сената.

*****************

Универзитет у Београду: Извештај о раду у периоду од 04. до 10. априла

„И у четвртој седмици ванредног стања, на факултетима у саставу Универзитета у Београду, настава се одвијала путем различитих онлајн платформи на свим нивоима студија,  по утврђеном распореду и наставним плановима за летњи семестар текуће академске године“, наводи се у Извештају о раду Београдског универзиета за протеклу седмицу.

У документу који је достављен Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС указано је  да факултети успешно спроводе и контролу одржавања наставе. „Путем електронских платформи несметано се одвијају и вежбе, као и консултације са студентима, а на исти начин организована је и предаја семинарских радова. Поред тога, на неким факултетима организоване су различите врсте провера и тестова знања преко електронских платформи“.

Међутим, како се наводи,  и  даље остаје проблем реализације експерименталних вежби на предметима на којима то не може да буде остварено применом online платформи. На појединим факултетима разматрају се модели надокнађивања преосталих лабораторијских вежби након укидања ванредног стања кроз различите видове блок наставе са мањим групама студената. Тешкоће постоје и када је реч о организовању колоквијума, јер у постојећим условима није могуће обезбедити пуну регуларност, која подразумева  потпуно самосталан рад без коришћења било каквих помагала, наводи се, између осталог, у Извештају о раду Универзитета у Београду, за протеклу седмицу.

Опширније на Универзитет у Београду.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.