Пети технолошки самит САД-ЕУ-Јапан-Србија – Производња у облаку

Иако се овогодишњи, пети по реду, Технолошки самит САД-ЕУ-Јапан-Србија/Међународна конференција о Индустрији 4.0,  припрема у отежаним условима због пандемије изазване корона вирусом, припреме овог значајног скупа одвијају се према плану. Организатори, као и учесници самита из земље и иностранства,  уверени су да ће се ситуација стабилизовати и да ће конференција бити одржана у предвиђеном термину, од 01. до 04. јуна у Београду.  Додатни оптимизам улива и званична потврда најпознатијег светског издавача научне литературе, немачког Спрингера, да се Зборник радова Технолошког самита 2020 налази у техничкој приреми и да ће бити одштампан до средине маја.

Машински факултет у Београду од јуна 2015. године, на организован и систематски начин ради на развоју и примени модела Индустрија 4.0 у Србији. До сада је организовано четири технолошка самита и 25 панела о Индустрији 4.0. Један од најзначајнијих резултата је „Програм Индустрија 4.0 за Србију“  усвојен 6. јуна прошле године на завршном панелу Четвртог технолошког самита. Тада је формиран и Конзорцијум за Платформу Индустрија 4.0 у Србији.

Централна тема овогодишње Конференције о Индустрији 4.0 је  „производња у облаку“. Према речима проф. др Видосава Мајсторовића, једног од оснивача и ко-председника Технолошког самита, Београд ће и ове године бити центар светске научно-технолошке елите. „Водећи светски експерти за технолошки развој ће на пленарним седницама и панелима говорити на тему Индустрија 4.0 и представити своје научне резултате из области нових технологија. Биће саопштено укупно 35 позивних радова. У Зборнику радова у издању немачког Спрингера биће објављено 26 радова, који ће, такође, бити реферисани и у бази Web of Science (WOS), као што је то било и на претходним Конференцијама“, рекао је проф. Мајсторовић.

Пети технолошки самит организује Машински факултет у Београду у партнерству са компанијом Ball Packinging Србија, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.  Више информација на www.mefics.org.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.