Предавање проф. др Вилибродуса ван Сваија изазвало велику пажњу домаће јавности

Холандски стручњак за „зелену енергију“, академик, проф. др  Вилибродус ван Сваиј са Твенте Универзитета у Енсцхедеу био је гост Машинског факултета где је одржао предавање на тему термохемијске конверзије биомасе –„Thermochemical conversion of Biomass – Experiences and views of a Chemical Reaction Engineer“.

Предавање је одржано у оквиру свечаности обележавања 80-тог рођендана и 54 године научног рада  дугогодишњег пријатеља и колеге, проф. др Милана Радовановића, редовног професора у пензији и некадашњег декана Машинског факултета.

Гостовање холандског научника изазвало је велику пажњу стручне јавности, али и медија. Новинаре је посебно интересовало који је најефикаснији начин за смањење емисије штетних гасова и да ли су обновљиви извори енергије пут до „нулте емисије“.

„Иако значај обновљивих извора расте, они су и даље ограничени у глобалном енергетском билансу“ рекао је проф. ван Свај. С тим у вези, навео је да се 80% енергије у свету и даље добија из фосилних извора, а да је удео обновљивих извора и нуклеарне енергије само 20%. „Да би свет у потпуности прешао с фосилних на друге изворе енергије, а посебно на „зелену енергију“, потребно је много времена и истраживачког рада“, истакао је он.

Један од начина за смањење емисије штетних честица у ваздуху је употреба биомасе, обновљивог извора енергије без угљеника. Међутим, како је навео, немогуће је потпуно прећи на биомасе јер их нема довољно. Зато морамо да се окренемо и другим видовима обновљиве енергије које немају угљеник у себи, или да осмислимо неки други вид енергије, рекао је, између осталог, проф. Сваиј.

Предавање је најавила је проф. др Драгослава Стојиљковић која је пристутне упознала са његовим научним и истраживачким радом.

„Професор је члан Краљевске холандске академије наука (KNAV), Холандске академије за технологију и иновације (AcTI) и Краљевског холандског друштва наука и хуманистичких наука. Као професор хемијског инжењерства, руководио је бројним истраживањима у области вишефазних реактора, развоја нових реактора и технологија конверзије енергије. Од краја 90-тих ради и на истраживањима о биомаси као значајном извору обновљиве и одрживе енергије“, навела је проф. Стојиљковић.

Такође, наставила је, проф. Сваиј је председник је саветодавног одбора Иницијативе за зелену енергију, организације која обједињује сва истраживања везана за енергију на Унивризитету Твенте. Саветник је неколико мултинационалних компанија међу којима су AKZO, DSM, Unilever, Shell, Solvai Duphar, TNO, BASF, Cortis-Dov. Проф. Свај je / био члан неколико одбора и саветодавних одбора у холандској влади, компанијима и институтима као што су  NIZO, ECN, као и и многих националних и европских стручних и научних организација.

На  крају предавања, проф. Стоиљковић и проф. Радовановић су госту их Холандије уручили пригодан поклон у знак захвалности за дугогодишњу успешну сарадњу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.