Енергетска ефикасност – неискоришћени ресурс Србије

Енергетска ефикасност је препозната у стратегији развоја Републике Србије до 2025. са пројекцијама до 2030. године као нови енергетски извор зато што енергетска ефикасност може да допринесе увозној независности, смањењу потрошње енергената и смањењу емисије гасова стаклене баште, поручено је са стручне конференције “Енергетска ефикасност – неискоришћени ресурс Србије” коју је, под институционалним покровитељством Министарства рударства и енергетике, организовала редакција Балканмагазина.

У раду скупа учествовао је и др Милан Гојак, ванредни професор на Катедри за термомеханику и продекан за финансије на Машинском факултету у Београду, који је указао на важност успостављања ефикасног система енергетског менаџмента у Србији.  

 фото: Пиксабеј

“Стање у области енергетске ефикасности у Србији није задовољавајуће, енергија се троши нерационално и недомаћински. Потрошња енергије по јединици БДП-а значајно је већа него у ЕУ и већа него у окружењу осим у БиХ. Постоји огроман потенцијал за унапређење. Повећање енергетске ефикасности доноси низ користи. Смањивањем потрошње енергената смањује се и увозна зависност. Мањи удео трошкова енергије у производима и услугама значи повећање конкурентности. Такође и смањење утицаја на животну средину, јер је енергетика велики загађивач. Ту су и финансијске уштеде и смањење потреба за инвестицијама у нове енергетске објекте. Повећањем енергетске ефикасности у јавним зградама може да донесе уштеде од преко 100 милиона евра годишње, а може да има позитиван ефекат и на запошљавање”, истакао је, проф. Гојак.

Управо из тих разлога, како је навео, важно је успоставити ефикасан систем енергетског менаџмента у Србији. То је систем организованог праћења токова енергије у ланцу трансформације енергије од примарне енергије преко преноса и дистрибуције до коришћења у смислу оптимизације и рационализације. Једна од важних карика у том систему су енергетски менаџери који обуку пролазе на Машинском факултету у Београду. “Циљ да се нађу најслабије карике у ланцу и побољшају. Главни актери су влада, обвезници система, енергетски менаџери, овлашћени енергетски саветници и организације за обуку. Машински факултет именован је за овлашћену организацију за обуку енергетских менаџера и на факултету имамо модеран центар за обуку менаџера са модерном опремом из донације Јапана”, рекао је, између осталог, проф. Гојак.

Наставак на Балканмагазин.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.