Енергетска ефикасност – неискоришћени ресурс Србије

Енергетска ефикасност је препозната у стратегији развоја Републике Србије до 2025. са пројекцијама до 2030. године као нови енергетски извор зато што енергетска ефикасност може да допринесе увозној независности, смањењу потрошње енергената и смањењу емисије гасова стаклене баште, поручено је са стручне конференције “Енергетска ефикасност – неискоришћени ресурс Србије” коју је, под институционалним покровитељством Министарства рударства и енергетике, организовала редакција Балканмагазина.

У раду скупа учествовао је и др Милан Гојак, ванредни професор на Катедри за термомеханику и продекан за финансије на Машинском факултету у Београду, који је указао на важност успостављања ефикасног система енергетског менаџмента у Србији.  

 фото: Пиксабеј

“Стање у области енергетске ефикасности у Србији није задовољавајуће, енергија се троши нерационално и недомаћински. Потрошња енергије по јединици БДП-а значајно је већа него у ЕУ и већа него у окружењу осим у БиХ. Постоји огроман потенцијал за унапређење. Повећање енергетске ефикасности доноси низ користи. Смањивањем потрошње енергената смањује се и увозна зависност. Мањи удео трошкова енергије у производима и услугама значи повећање конкурентности. Такође и смањење утицаја на животну средину, јер је енергетика велики загађивач. Ту су и финансијске уштеде и смањење потреба за инвестицијама у нове енергетске објекте. Повећањем енергетске ефикасности у јавним зградама може да донесе уштеде од преко 100 милиона евра годишње, а може да има позитиван ефекат и на запошљавање”, истакао је, проф. Гојак.

Управо из тих разлога, како је навео, важно је успоставити ефикасан систем енергетског менаџмента у Србији. То је систем организованог праћења токова енергије у ланцу трансформације енергије од примарне енергије преко преноса и дистрибуције до коришћења у смислу оптимизације и рационализације. Једна од важних карика у том систему су енергетски менаџери који обуку пролазе на Машинском факултету у Београду. “Циљ да се нађу најслабије карике у ланцу и побољшају. Главни актери су влада, обвезници система, енергетски менаџери, овлашћени енергетски саветници и организације за обуку. Машински факултет именован је за овлашћену организацију за обуку енергетских менаџера и на факултету имамо модеран центар за обуку менаџера са модерном опремом из донације Јапана”, рекао је, између осталог, проф. Гојак.

Наставак на Балканмагазин.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.