Студентски тим Беоавиа: Први лет летелице Raven TL18

Студенти Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду успешно су извели први пробни лет своје летелице Raven TL18, овјавио је ваздухопловни портал Tango Six.

фото: Беоавиа

Окупљени у удружење Беоавиа, тим студената ваздухопловаца (тренутно их броји 34) пројектује и израђује (беспилотне) летелице за међународниа студентска такмичења у области ваздухопловства.

– Тренутно радимо на три летелице. Raven TL18, летелица произведена ради испитивања и представља мањи модел такмичарске летелице. Raven 19 је такмичарска летелица која ће представљати Србију на такмичењу Air Cargo Challenge у Штутгарту у августу ове године и Аурора, ракета која се тренутно производи у Патрасу у Грчкој у оквиру Ербасовог Sloshing Rocket Workshop такмичења.

Чланови тима који раде на летелици Аурора освојили су прво место у првој фази такмичења где се оцењивало најбоље техничко решење. Они се тренутно боре за прво место у генералном пласману.

Raven TL18 представља први пројекат нашег тима. У имену летелице ТЛ представља скраћеницу „Тест летелица“, а идеја је да се направи авион малих димензија који ће служити као платформа за тестирање функционалности теоријских знања стечених током досадашњег школовања.

Летелица ће бити направљена од изузетно лаких материјала и пројектована да понесе терет три пута тежи од њене тежине.

Ово је припрема нашег тима за такмичење Air Cargo Challenge у Немачкој у августу следеће године где бисмо представили већи и комплекснији модел, рекли су чланови Беоавие за портал Tango Six.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.